StoryEditor

Pribudnú tisícky bytov. Zmenšené a naoko lacnejšie

02.09.2013, 00:00

„Finišujeme s projektom Jégého alej III. etapa, ktorý by sme mali koncom roka kolaudovať, a pripravujeme do predaja Jégého alej IV. etapa. V tretej etape máme predaných 80 percent jednotiek,“ hovorila o stavbe v bratislavskej mestskej časti Ružinov riaditeľka developera Finep Oľga Petková ešte v júni. Dnes spoločnosť na mestské zastupiteľstvo predkladá žiadosť o zmenu územného plánu. Namiesto obchodných priestorov v nich ráta s garážami a veľké byty plánuje prerobiť na jedno- a dvojizbové. Nejde o žiadnu raritu. Veľké developerské projekty hlásia návrat na trh. Tentoraz „s priaznivou cenou“, aj keď pri prepočte na štvorcový meter sa toho veľa nemení.

Zbytočné metre
Dnešný záujemca o bývanie nepotrebuje luxus. Veľké terasy, mezonetové priestory a priestranné chodby už ľudí nezaujímajú. Najmä preto, že zvyšujú celkovú cenu. Svedčí o tom aj konanie najväčších developerských hráčov. Projekty prerábajú tak, aby z kresieb na papieri zmizli zbytočné nevyužívané priestory a nahradili ich úžitkové plochy. „Byty v Panorama City sme prispôsobili v porovnaní s pôvodnými plánmi súčasným očakávaniam klientov. Plochu bytov sme nastavili tak, aby klient neplatil navyše ani jeden štvorcový meter, ktorý nepotrebuje,“ zdôrazňuje hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

Ako pokračuje, viac než polovicu bytov v predaji tvoria jedno- a dvojizbové byty s výmerou 39 až 60 štvorcových metrov vrátane lodžie. Zmeny určil dopyt. To, že 214 z 388 predaných bytov sú maximálne dvojizbové, potvrdzuje trend prechodu od luxusu k úžitkovosti. K prestavbe bytov z väčších na menšie pristúpil pri projekte Manhattan aj Strabag – ZIPP Development. 


Tisícky bytov
Podobne postupujú i ďalší. „My sme mali obdobný problém v Košiciach aj v Bratislave na Miletičovej ulici. Byty s výmerou 150 štvorcových metrov boli jednoducho nepredajné. V bratislavskej Dúbravke sme zas byty stavali z prízemných pivníc,“ hovorí Ľubomír Kardoš, majiteľ viacerých developerských spoločností a predseda Dozornej rady Národnej asociácie realitných kancelárií. Ako dodáva, pozitívnym impulzom pre trh je to, že mestské úrady začali prerábaniu nepoužitých priestorov na obytné plochy vychádzať v ústrety.

Zmenený prístup spustil aj synergický efekt – rekord v plánovanej výstavbe. V najbližších dvoch rokoch majú v Bratislave vyrásť tisícky bytov. Len Panorama City z dielne J&T Real Estate a New Stein, ktoré idú stavať YIT Reding a Dreamfield properties, prinesú do roku 2017 tisíc nových bytov.

Pokles ceny
Pomáha aj rušenie sídliskových obchodných pasáží. „Obchodných priestorov na sídliskách bude čoraz menej. Môže za to vznik väčších projektov, ako sú Eurovea či Retro,“ hovorí konateľ realitnej kancelárie Montreal Ľubomír Hašo.

Pretlak nových bytov sa pre záujemcov o bývanie prejaví pozitívne i v cenách. „Úbytok kvalitného dopytu po bytoch sa prejavuje aj v cenách bytov, ktoré chcú majitelia aj napriek tomuto obdobiu predať,“ potvrdzuje Hašo. Ako dodáva, očakávané zvyšovanie počtu bytových jednotiek spôsobuje predpoklad ďalšieho zlacňovania. Aj keď v niektorých prípadoch ide o optický klam. Menšie byty sú síce cenovo dostupnejšie, no pri prepočte na štvorcový meter to až také výhodné nie je. Napríklad dvojizbový byt kúpite aj o 20 percent lacnejšie ako pred šiestimi rokmi, pri prepočte na štvorcový meter je však cena rovnaká.

Významným míľnikom slovenského developingu má byť podľa odborníkov aj sprístupnenie príspevkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania pre súkromných developerov. Už teraz mnohí developeri avizujú, že sa do výstavby nájomných bytov zapoja.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:13