StoryEditor

Investície z cudziny v poslednom období

28.04.2014, 23:58
Autor:
red, turred, tur
Plocha

Flame Shoes

Spoločnosť na výrobu gumených topánok – firma Flameshoes plánuje na východe Slovenska neďaleko Bardejova investovať takmer 14 miliónov eur na vybudovanie novej fabriky. V nej sa chystá zamestnať na začiatku 150 nových ľudí, pričom na konci budúceho roka by v nej mohlo pracovať vyše dvesto zamestnancov. Vláda spoločnosti odklepla investičné stimuly.

Prvý v objeme 2,9 milióna eur má byť vo forme daňových úľav, druhý vo výške 1,6 milióna eur na obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Spoločnosť Flameshoes chystá novú fabriku kvôli štvornásobne vyšším objednávkam najmä z krajín ako Taliansko, Španielsko, Veľká Británia či Poľsko.

Akebono

Jeden z najvýznamnejších japonských dodávateľov pre automobilky vlani oznámil, že investuje na Slovensku a zamestná do päťsto ľudí. Podľa dostupných informácií má spoločnosť preinvestovať najmenej dvadsať miliónov eur. Investícia sa oddialila o niekoľko mesiacov kvôli komplikovanému odkupovaniu pozemkov, ktoré však definitívne mestské zastupiteľstvo vyriešilo koncom marca schválením 4,2 hektára pozemkov firme Akebono. Tá pritom dodáva senzory a brzdové systémy pre takých automobilových hráčov, ako sú General Motors, Nissan, Toyota či Ford. Spoločnosť o štátnu pomoc pre investíciu nežiadala.

Forschner

Nemecká spoločnosť vyrábajúca káblové zväzky od začiatku roka rokuje s vedením mesta Snina o možnosti získať priestory na rozbehnutie výroby s tristo zamestnancami. Firma hľadá miesto pre výrobné haly s minimálnou rozlohou 5000 štvorcových metrov. Káblové zväzky Forschner dodáva predovšetkým do nákladných automobilov a autobusov značky Mercedes Benz.

KMF

Poslednou z väčších investícií z Veľkej Británie má byť tá od spoločnosti KMF (Precision Sheet Metal). V tomto roku má firma, ktorá na Slovensku funguje už od roku 2010, postaviť novú lakovňu aj výrobnú halu, pričom výška investície má dosiahnuť takmer milión eur. Hlavné zákazky fabriky KMF pritom smerujú do energetiky, zdravotníctva, telekomunikácií a bezpečnostných systémov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:09