StoryEditor

Nemôžem sa riadiť hlasom ulice. Rozhodli fakty

09.01.2014, 23:01
Minister životného prostredia Peter Žiga pre HN:

Argumenty, ktoré predložili obce, neboli dostatočné, vysvetľuje Žiga rozhodnutie povoliť predĺženie prieskumných prác v Jahodnej pri Košiciach.

Rozhodnutie povoliť predĺženie prieskumov padlo. Prečo ste sa rozhodli vyhovieť odvolaniu Ludovika energy?

Dali sme priestor obciam, aby sa v rámci konania vyjadrili k predĺženiu prieskumných prác. Argumenty, ktoré predložili, neboli dostatočné.

Kritické hlasy občanov, argumenty aktivistov či predpoklad, že prieskumy povedú k ťažbe uránu nestačili?

Nesmiem sa správať emotívne. Nemôžem sa riadiť hlasom ulice. Ako minister musím hľadieť najmä na reálne fakty a argumenty. Tie pre zastavenie prieskumov neboli dostatočné.

Ak by ste však v záujme nevôľu Košičanov utíšiť prieskumy zastavili, stalo by sa niečo?

Štátu vzniklo hlavné riziko, najmä čo sa týka medzinárodnej arbitráže. Tá by v prípade nepredĺženia prieskumov hrozila v rozsahu niekoľkých desiatok miliónov eur zo štátnych peňazí.

Hroziace odškodné je určite vážny argument. Takým je však aj podráždenie miestnych aktivistov. Nemohli ste ekonomické hrozby ignorovať? Nie sú náplňou vášho rezortu.

Som členom vlády a ako minister musím hájiť záujmy štátu aj v tomto smere. Jednoducho som sa musel pozerať na reálne riziko, ktoré štátu hrozilo. V porovnaní s argumentmi samospráv bola váha rizika jednoznačne väčšia.

A aký je váš názor na možnosť ťažby uránu?

Ja sám som proti ťažbe. To som jasne vyjadril. Som ministrom, ktorý musí chrániť životné prostredie.

Čo robíte proti nepovoleniu ťažby?

Samosprávam som navrhol spoluprácu v rámci memoranda. Môžeme proti ťažbe bojovať spoločnými silami. Postupne a rozumne, nie horúčkovito a chaoticky.

Ludovika energy získa ďalší posun k ťažbe. Minimálne z argumentačného hľadiska. Neobávate sa toho?

Nie je mojou starosťou, čo si myslí firma. Mojou úlohou bolo zvážiť riziká pre životné prostredie. Proti ťažbe budeme ďalej bojovať. Prípadné schvaľovanie ťažby bude v kompetencii ministerstva hospodárstva a samospráv.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:06