StoryEditor

Brusel skúma Ficovu vládu. Kvôli peniazom pre Váhostav

15.05.2015, 10:47
Autor:
TASRTASR
Tím eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager zaujíma, či plány slovenskej vlády nie sú štátnou pomocou firme.

Európska komisia (EK) skúma, či môže vláda Roberta Fica poskytnúť financie v prípade Váhostavu-SK. Informoval o tom portál Aktualne.sk.

Tím eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager zaujíma, či plány slovenskej vlády nie sú štátnou pomocou firme. Pre portál to nepriamo potvrdil hovorca Európskej komisie pre oblasť hospodárskej súťaže Ricardo Cardoso.

Na tento problém upozornili ako prvé Hospodárske noviny.

"Európska komisia je informovaná o tejto záležitosti a v súvislosti s ňou komunikuje so slovenskými orgánmi," uviedol.

Jedným z riešení, ktoré Fico navrhol, je, že štát odkúpi do konca tohto roka od veriteľov 50 percent pohľadávok. Na odkúpenie chce vláda použiť peniaze z bankového odvodu, ktorý je určený pre prípad potreby na záchranu bánk a vyplatenie vkladov klientov.

Štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc potvrdil, že EK Slovensko kontaktovala. Komisiu podľa neho zaujímalo, či sa navrhovaným opatrením náhodou neposkytne neoprávnená štátna pomoc. "Požiadala nás o informácie týkajúce sa reštrukturalizácie Váhostavu," povedal pre web.

Portál podotkol, že ak by v prípade Váhostavu šlo o štátnu pomoc, vláda by musela požiadať Európsku komisiu o stanovisko, či bankový odvod môže, alebo nemôže použiť na tento účel.

"V prípade, že by záver komisie znel, že ide o neoprávnenú štátnu pomoc, Slovensku hrozia sankcie. Váhostav by navyše musel všetky peniaze použité na pomoc veriteľom vrátiť do štátnej kasy," pripomenul.

Prvý krok, aby mohol štát týmto spôsobom zasiahnuť do prípadu, už Smer-SD urobil. Poslanci koncom apríla schválili novelu Obchodného zákonníka, do ktorej zahrnuli aj zmenu použitia bankového odvodu. Podľa legislatívy je ho už možné použiť aj na iný účel, ako je záchrana bánk.

Druhý krok má v celom prípade vláda, upozornil portál. Tá musí pripraviť nariadenie o spôsobe celého procesu odkúpenia pohľadávok.

"Podľa našich informácií na ministerstve financií aktuálne hľadajú takú cestu, ktorou by sa vyhli problémom a teda poskytnutiu neoprávnenej štátnej pomoci," dodal web.

01 - Modified: 2007-06-02 09:41:16 - Feat.: 0 - Title: Zelená pre zdravie budúcnosti
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:21