StoryEditor

Flašíková Beňová vidí v Transatlantickej dohode problém. Jej príprava sa utajuje

16.07.2014, 12:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Aktuálnym problémom dohody Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií (TTIP) medzi EÚ a USA, ktorá má viesť k vytvoreniu najväčšej zóny voľného obchodu na svete, je prísne utajený režim jej prípravy. Uviedla to v stanovisku poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

Pripomenula, že EP pritom v máji 2013 prijal uznesenie, v ktorom vyjadril zámer pozorne sledovať celý proces vyjednávaní, ako aj snahu prispieť k jeho úspešného zavŕšeniu. Vzhľadom na veľmi obmedzené množstvo informácií o priebehu rokovaní zo strany predstaviteľov Európskej komisie (EK), však toto uznesenie nie je možné prakticky napĺňať.

Dohoda má byť jedným z prostriedkov riešenia pretrvávajúcich ekonomických problémov na oboch stranách Atlantiku. "TTIP má uľahčiť obchodnú výmenu. To znamená odstraňovať existujúce prekážky brániace voľnému pohybu tovarov a služieb medzi EÚ a USA," priblížila. Za problematický však považuje proces jej prípravy.

"Priebeh a doterajšie výstupy z rokovaní sú bohužiaľ utajované. Európsky parlament, ako aj členské štáty by pritom mali mať možnosť celý proces sledovať," myslí si europoslankyňa. Zároveň dodala, že EK im to svojím doterajším konaním znemožňuje. "Z vyhlásenia EK, ktoré odznelo na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí, sme sa opäť prakticky nič nedozvedeli," zdôraznila.

Očakávané pozitívne prínosy TTIP, ako napríklad posilnenie hospodárskeho rastu členských štátov EÚ a s tým spojená tvorba nových, udržateľných pracovných miest sú podľa nej v súčasnosti kľúčové. "Je tu však aj veľké množstvo sporných otázok, ktorých priebežné riešenia potrebujeme poznať. Je napríklad nevyhnutné snažiť sa dosiahnuť takú mieru ochrany spotrebiteľa, na akú sme zvyknutí v EÚ. V USA pritom v mnohých oblastiach absentuje," povedala.

Pri vyjednávaní je tiež potrebné obhájiť vysoké európske štandardy z hľadiska bezpečnosti potravín, ochrany životného prostredia, či práv pracujúcich. "Zástupcovia Komisie nás o priebehu musia intenzívnejšie informovať. Môžu tak eliminovať viaceré existujúce obavy. Obávam sa, že ak s tým nezačnú, môže sa jedna z najdôležitejších dohôd za posledných veľa rokov skončiť aj odmietnutím," uzavrela Monika Flašíková Beňová.

01 - Modified: 2006-08-07 15:58:00 - Feat.: 0 - Title: PAS upozorňuje na zámery PVV ohrozujúce podnikateľské prostredie
01 - Modified: 2023-10-25 17:39:34 - Feat.: - Title: Beňová v HNtelevízii: Som rada, že sa do politiky vracia Robert Kaliňák. Štvorkoalícia nikdy nemala šancu 02 - Modified: 2016-09-29 07:51:49 - Feat.: - Title: Flašíková Beňová: V Smere môže prísť k zmenám. Stranu však neopúšťam 03 - Modified: 2014-10-21 09:10:16 - Feat.: - Title: Barroso hral v Bruseli len druhé husle, vyhlásila Flašíková Beňová 04 - Modified: 2014-07-24 10:37:46 - Feat.: - Title: Flašíková Beňová je sklamaná z Pašku. Nepovolil vystúpenie europoslancov 05 - Modified: 2014-06-30 12:48:37 - Feat.: - Title: Kiska môže Slovensku pomôcť, myslí si Flašíková Beňová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:20