StoryEditor

Zistenie HN: U. S. Steel priberá ľudí. Po troch rokoch

18.03.2014, 23:00
Najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku od krízy zamestnával čoraz menej ľudí, situácia sa mení.

Pred dvomi rokmi hovoril náš najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku o prepúšťaní stoviek ľudí. Rok nato zvažoval dokonca odchod z trhu a predaj celej fabriky. Dnes je situácia v košických oceliarňach U. S. Steel, v ktorých pracuje približne 13-tisíc ľudí, značne lepšia. „Koncom minulého roka sme prijali asi 70 zamestnancov,“ potvrdil informácie HN hovorca fabriky Ján Bača. Len toľko nových pracovných miest však stačiť nebude. Aspoň podľa odborárov. Požadujú, aby U. S. Steel vytvorili ešte minimálne raz toľko nových pracovných miest. Dôvodmi sú podľa nich podstav a zvýšená záťaž ostatných pracovníkov. „Vzhľadom na ekonomiku podniku je vedenie v tomto smere opatrné,“ povedal šéf odborov v oceliarňach Mikuláš Hintoš. Podľa údajov agentúry SIMS tak košická fabrika naberá ľudí prvýkrát od roku 2011.

Nebezpečný kokteil

Inými slovami – spoločnosť sa dnes nachádza na hranici ziskovosti. Hospodárenie slovenskej dcéry amerického koncernu za minulý rok zatiaľ známe nie je. Kým rok 2012 ukončila s čistým ziskom 27,7 milióna eur, v roku 2011 sa fabrika nachádzala v červených číslach. Vtedy dosiahla stratu 24,77 milióna eur.

Pod tlakom je celé odvetvie. Analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara objasňuje, že situáciu nekomplikujú len vysoké ceny energií, ale aj slabý dopyt predovšetkým od stavebných firiem či silnejúca konkurencia Turecka alebo krajín bývalo Sovietskeho zväzu. „Marže sú tak pod tlakom tak zo strany nákladov, ako aj zo strany výnosov, čo je veľmi nebezpečný kokteil,“ objasňuje postavenie oceliarov Šimara.

Na otázku HN, ako firma plánuje riešiť situáciu s nedostatkom pracovníkov, Bača priamo neodpovedal:„Priebežne prispôsobujeme počty a rozloženie zamestnancov našim potrebám. Využívame pritom prednostne interný trh práce.“

Plusom je, že firma sa už nesnaží motivovať ľudí do predčasného dôchodku. Prepúšťať totiž podľa zmluvy o investičnej pomoci do roku 2014 nemôže, inak by o dotáciu prišla. „Možnosť takéhoto odchodu bola zamestnancom ponúknutá naposledy v roku 2012. Odvtedy sme ju neponúkali a ani sa ňou nezaoberáme,“ hovorí Bača.

 

Svoje urobili aj pripravované novely

Podľa Radovana Maxina, zástupcu Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti, sú pri rozhodovaní, či prijať, alebo neprijať nového pracovníka, na prvom mieste čísla. „Ak spoločnosť aj kapacitu pre nábory má, môže byť opatrná pri tvorbe nových pracovných miest aj preto, čo štát pre spoločnosti nachystal,“ tvrdí Maxin s tým, že reč je o novelách zákonov o ochrane osobných údajov a kolektívnom vyjednávaní.

Firmy sú pri náboroch pracovníkov opatrné od krízy, ktorá súvisí nielen s ich poklesom, ale aj s kratším časovým trvaním. „A to je hlavný dôvod opatrnosti pri tvorbe nových pracovných miest,“ vysvetľuje Maxin s tým, že asociácia nezaznamenala ani na sklonku roka, ani v tomto roku zvýšený záujem oceliarskych podnikov o nábory pracovníkov. „Jedným z dôvodov môže byť aj skutočnosť, že kolektívna zmluva vyššieho stupňa, pod ktorú patria aj U. S. Steel, je platná do 30. júna 2014. Meniť sa bude teda tento rok, čo môže pre firmy znamenať rast nákladov na pracovníkov.

Podľa Šimaru sa firmy zdráhajú naberať zamestnancov, čo je dané tým, že sú schopné so súčasným stavom uspokojovať zákazky:„Oživenie tak bude musieť byť viac dynamické a predovšetkým dlhotrvajúce, aby sa jeho pozitíva odrazili aj na trhu práce.“

Vláda im ušetrí milióny eur. Oceliarne zostávajú

Slovenská dcéra amerického oceliarskeho gigantu mala ešte pred rokom problémy s vysokými cenami elektriny, ktoré im napríklad v roku 2012 zvýšili náklady o 20 miliónov eur. Aj preto chceli zo Slovenska odísť a fabriku predať. Medzi záujemcami sa nachádzal ukrajinský miliardár Ališer Usmanov, druhým záujemcom bol ďalší miliardár Rus Roman Abramovič so svojou spoločnosťou Evraz. Obaja investori by však po vstupe do oceliarní hromadne prepúšťali.

Vláda na čele s Robertom Ficom však zhruba pred rokom prijala ústupky v energetike a životnom prostredí, ktoré Američanom ušetria milióny eur a ktoré môžu využívať až 15 rokov. U. S. Steel sa tak rozhodli ostať. Firma bude môcť rekonštruovať kotly z eurofondov – nové stroje budú vyrábať ekologicky čistejšiu energiu. Práve za ňu by hutníci dostali ďalšie milióny cez výkupné ceny, ktorými štát podporuje zelené zdroje. Súčasťou balíka výhod má byť aj ústupok Európskej komisie v oblasti životného prostredia, čím môžu ušetriť ďalšie milióny eur.

01 - Modified: 2006-03-03 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: Spišiak: Rozložili sme prvú skupinu, ktorá falšovala eurodoklady
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:01