StoryEditor

Prekvapenie od susedov Slovákov oslovilo. Láka ich rakúsky plat

10.02.2015, 23:00
Nielen húfne nákupy potravín, Rakúsko sa stáva zaujímavejším aj ako miesto pracoviska.

Dosiaľ bol Hainburg vyhľadávaným centrom prihraničných nákupov. Po novom by však Západoslováci neohrdli ani prácou v tomto rakúskom meste. Stačilo málo, ukázať na to, že v malom mestečku pripravujú nákupné centrum. „Prepáčte, ak vyrušujem, ale čítal som článok o otvorení nového nákupného centra v Hainburgu a chcem sa spýtať o kontakt na pracovné ponuky v tomto centre,“ reagoval čitateľ na článok, v ktorom HN písali o pripravovanom obchodnom centre hneď za hranicami.

Nielen nakupovať

Práve nákupy sú prvé, čo prihraničným Slovákom napadne, keď sa povie Hainburg. Doteraz bol cieľom najmä nákupov potravín, po novom chcú Rakúšania Slovákov lákať aj odevmi. Chystajú nákupný park, kde by si na 14 tisícoch štvorcových metroch malo nájsť domov asi 25 obchodov. Okrem toho však vytvorí 150 pracovných pozícií, ktoré lákajú aj našincov. Mesto má nespornú výhodu v blízkosti k Bratislave, keďže mestskou hromadnou dopravou tam cesta trvá do 20 minút. A aj to je určite jedno z lákadiel, pre ktoré mnohým Slovákom učaroval Hainburg aj ako miesto na prácu. Do redakcie nám prišlo hneď niekoľko reakcií s prosbou o kontakt na nábor nových zamestnancov.

Lepšia práca i pláca

Prihraničné Rakúsko a osobitne Viedeň je pre ľudí z Bratislavy a jej okolia dlhodobo pracovne zaujímavé. Hoci by si drvivá väčšina z nich našla prácu aj doma, zamestnanie v zahraničí si vyberajú podľa iných parametrov. A to aj napriek tomu, že za ním musia dennodenne cestovať. „Pre Slovákov z okolia Bratislavy je zaujímavá väčšinou taká práca, v ktorej zarobia o minimálne 30 percent viac, než by zarobili doma, inak sa im za prácou nebude chcieť dochádzať,“ vysvetľuje hiring manažér McRoy Slovakia Branislav Holík.


Čítajte aj: Rakúšania chystajú pre Slovákov tesne za hranicami prekvapenie


Podľa jeho slov je ťažké povedať, koľko ľudí zo Slovenska dochádza do Rakúska za prácou denne, odhadom však ide o tisíce zamestnancov. Polovica ľudí sa pri Viedni zamestná v službách, predovšetkým v hoteloch a reštauráciách. Dopyt je aj po kvalifikovaných stavbároch, technikoch a montéroch. Nezaostávajú však ani pozície s vyššou pridanou hodnotou. Profesia. sk momentálne eviduje takmer stovku pracovných ponúk v Rakúsku vrátane inžinierov či počítačových programátorov, ktorí prevládajú vo Viedni. „Zaujímavosťou pri týchto ponukách je, že asi tretina z nich má už priamo v ponuke ako miesto výkonu práce uvedené zároveň Slovensko, najmä Bratislavu, a Viedeň. Počítajú s tým, že človek bude mať dve pracovné miesta,“ vysvetľuje hovorkyňa portálu Profesia. sk Marcela Glevická.

Slowakisch Jobs in Wien

To však nie je všetko. Uplatniť sa v Rakúsku dá aj v rodnom jazyku. Tamojšie personálne agentúry ponúkajú desiatky pracovných pozícií, pri ktorých je jednou z podmienok aj znalosť slovenčiny. Iba portál Jobkralle. au ich v súčasnosti eviduje dvadsať. Obchodná pozícia junior projektového manažéra v technickom odbore považuje znalosť slovenčiny alebo češtiny za výhodu. A za dobrú kvalifikáciu ponúka hrubý príjem minimálne 3500 eur mesačne. To nie je nič nezvyčajné, keďže aj minimálna mzda sa u našich západných susedov pohybuje okolo tisíc eur. „Priemerný ročný hrubý príjem v Rakúsku aj s 13. a 14. platom však presahuje sumu 35 000 eur, čistá mzda je okolo 2 000 eur mesačne,“ uvádza Branislav Holík.

Blízkosť Viedne však znamená odlev kvalifikovanej pracovnej sily z Bratislavy, ktorá už teraz trpí pri niektorých pozíciách deficitom.

Rakúšania cielia na Bratislavčanov

Nákupné centrum FMZ Hainburg vznikne priamo v centre mesta. Komplex počíta aj s vytvorením 150 bytov. „Je to po Kittsee už druhé prihraničné nákupné centrum. Toto je však oveľa kultivovanejšie,“ porovnáva analytik agentúry

pre prieskum trhu Terno Ľubomír Drahovský. Ten poukazuje na to, že už teraz Slováci hojne nav števovali toto mesto. „Kým doteraz kupujúci zo Slovenska vyhľadávali hlavne potravinové výrobky, otvorením sa to všetko môže zmeniť,“ konštatuje a dodáva, že všetko bude záležať aj na nastavení sortimentu a cenotvorby. S nadnesením sa dá povedať, že Bratislavčania získavajú ďalšie nákupné centrum. „Určite bude konkurovať bratislavským centrám,“ pripúšťa analytik a dopĺňa, že to môže pomôcť aj zvyšovaniu kvality na slovenskej strane.

01 - Modified: 2007-03-12 15:58:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna dnes stagnovala v pásme 33,95 až 34,05 Sk za euro
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:43