StoryEditor

Zahraniční investori opúšťajú Slovensko

22.12.2013, 23:00
Top akvizície roka 2013. Rebríčku kraľuje EPH. V najlepšej sedmičke akvizícií má hneď dve zastúpenia. Najviac zaujala zmena v SPP.

Z SPP odchádzajú nemecký a francúzsky investor. Za 2,6 miliardy eur získava podiel v plynárňach Energetický a průmyslový holding, za ktorým stoja česko-slovenskí podnikatelia. Výmena investorov v pološtátnom podniku bola najväčšou akvizíciou práve končiaceho sa roka. A nielen tým. Ukázala hlavný trend, ktorý platil pri väčšine akvizícií. „Bol tu jeden spoločný menovateľ – predávajúcim boli predovšetkým zahraničné firmy,“ opisuje senior manažér v spoločnosti TPA Horwath Milan Bílek.

Zahraniční investori odišli aj z telekomunikačného operátora Telefónica, maloobchodnej siete Ahold či siete elektier Nay. „Je zrejmé, že rastie význam domácich investorov, a to tak veľkých finančných skupín, ako aj majiteľov súkromných firiem,“ konštatuje partner v spoločnosti Redbaenk Radek Schmied. Podľa jeho slov bude podobný trend pokračovať aj v budúcom roku, keďže lokálni investori majú záujem posilňovať sa na domácich trhoch.

Pri pohľade na najzaujímavejšie nákupy tohto roka jasne vytŕča energetika. Zmeny sa však diali aj v maloobchode, zdravotníctve či médiách.

1. Zmena roka v SPP

Žiadna iná akvizícia si nevyslúžila toľko medializácie ako zmena vlastníckych vzťahov v SPP. Po týždňoch dohadov a rokovaní sa zainteresované strany dohodli 15. januára. Energetický a průmyslový holding (za ktorým stojí Petr Kellner, Daniel Křetínský a Patrik Tkáč s J&T) kúpil od E. ON a Gaz de France 49-percentný podiel v SPP, k čomu získal aj manažérsku kontrolu. Transakcia dosiahla hodnotu 2,6 miliardy eur, čo z nej urobilo akvizíciu roka, ktorá zamestnávala nielen ekonómov, ale aj politikov. „EPH razantne vstupuje do segmentu plynárenstva a súčasne sa stáva jednou z najväčších stredoeurópskych energetík,“ tvrdil pre médiá predseda predstavenstva a generálny riaditeľ EPH Daniel Křetínský. Ďalšie kroky mu dali za pravdu.

2. Kellner si kúpil 1,5 milióna Slovákov

V druhom najväčšom obchode roka má opäť prsty najbohatší Čech Petr Kellner. Tentoraz však nepotreboval spoločníkov. Jeho skupina PPF kúpila v novembri českú a slovenskú dcéru španielskej Telefónicy. Transakcia dosiahla hodnotu 2,5 miliardy eur. Kellner tak s telekomunikačným operátorom získal aj 1,5 milióna klientov na Slovensku. „Celková hodnota transakcie je 2,467 miliardy eur, z toho dostane Telefónica v hotovosti 2,063 miliardy eur po dokončení transakcie a ďalších 404 miliónov eur v rámci odložených platieb v priebehu štyroch rokov,“ informovala španielska Telefónica. Či ide o strategickú investíciu najbohatšieho Čecha, alebo nie, ukáže najbližší čas. Analytici špekulujú, že operátor by neskôr mohol skončiť v ázijských rukách.

3. Opäť Křetínský a spol.

Opäť EPH, opäť energetika a do tretice opäť jedna z top akvizícií roka na Slovensku. Holding na čele s Danielom Křetínským sa v máji dohodol na kúpe minoritného podielu v Stredoslovenskej energetike. „Cena 49-percentného podielu v SSE bola zhruba 400 miliónov eur,“ informoval riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj. O podiel koncernu od Electricité de France mali pritom záujem viaceré známe mená. Okrem víťazného EPH sa o pološtátny podnik zaujímala aj finančná skupina Penta Investments či finančník Milan Fiľo. Analytici sa zhodujú, že v prípade SSE išlo o lukratívny obchod. Vlaňajšok skončila spoločnosť so ziskom 80 miliónov eur, vo výraznom pluse pritom bola firma aj v predchádzajúcich rokoch.

4. Terno v Samoške, Samoška v Hypernove

Ešte pred rokom bola spoločnosť Condorum úplne neznáma. Dnes sa zaraďuje medzi top hráčov v maloobchode a avizuje ďalší rast. Už tento rok bol pritom veľmi plodný. Spoločnosť najprv získala bratislavskú Jednotu, ktorá zastrešovala obchody pod značkou Terno, a následne sa spojila so sieťou Moja Samoška. Neskôr skupuje menšie bratislavské potraviny, k skutočnému obchodu roka prichádza až v novembri. Condorum kupuje slovenský Ahold, ktorý u nás prevádzkuje obchody pod značkami Hypernova a Albert. „Na Slovensku prebieha konsolidácia maloobchodu. Naše plány sú ďalej sa rozvíjať, či už akvizične, alebo organicky,“ povedal pre HN konateľ spoločnosti Condorum Michal Holík. Ten má veľmi blízko k J&T, keďže predtým pôsobil na čelných pozíciách viacerých jej firiem.

5. Cudzinci zutekali aj z elektra

V tichosti a bez veľký mediálnych fanfár sa zmena udiala aj v najväčšom slovenskom predajcovi s elektronikou – spoločnosti Nay. Holding menil vlastnícku štruktúru. Podobne ako v štyroch predchádzajúcich prípadoch, aj tentoraz zahraničného investora striedal domáci. Polish Enterprise Fund, fond spravovaný skupinou Enterprise Investors, predal svoj minoritný 48-percentný podiel väčšinovým vlastníkom Jánovi Tomášovi a Petrovi Zálešakovi. Práve ten neskôr pre HN vysvetľoval dôvod rozchodu. „Finančný investor bol pred exitom, znamenalo to, že nepodporoval veľké a výrazné expanzie. A pri našej veľkosti na Slovensku môžeme expandovať už len za hranice,“ konštatoval Zálešak. Firma avizuje opätovný prienik do Česka, kde pred pár rokmi pohorela.

6. Svet zdravia je väčší

Expanzia finančnej skupiny Penta Investments v slovenskom zdravotníctve pokračuje. Začiatkom decembra spoločnosť oznámila, že od akciovej spoločnosti Nemocnice a polikliniky kupuje nemocnice v Rimavskej Sobote, Banskej Štiavnici a Žiari nad Hronom. Všetky tri začlení do siete Svet zdravia, ktorá sa tak rozrastie už na 11 nemocníc. Hodnota transakcie sa pohybovala na úrovni okolo 20 miliónov eur. Penta je pritom v segmente aktívna nielen na Slovensku, ale aj v Česku a predovšetkým v Poľsku. Práve u našich severných susedov kúpila EMC Instytut Mediczny, ktorá je najväčším súkromným prevádzkovateľom nemocníc a medicínskych centier v Poľsku. Skupina pritom avizuje ďalšiu expanziu aj v nasledujúcom roku.

7. Finančníci sa dali na vleky

Svoje strojárske portfólio sa tento rok rozhodla posilniť aj finančná skupina Slávia Capital. V júni tohto roka kúpila kežmarskú spoločnosť Tatralift, ktorá sa venuje výrobe vlekov a lanoviek. „Dôvodom investičného rozhodnutia je vysoká technologická vybavenosť spoločnosti, jej dlhodobá tradícia vo výrobe horských dopravných zariadení, široký sortiment výrobkov a know-how pracovníkov,“ vysvetľoval nákup 63,2 percenta akcií spoločnosti hovorca skupiny Peter Benčurik. Hodnota transakcie tretieho najväčšieho podniku vo svojom segmente v Európe nebola zverejnená. Podnik zamestnáva okolo 140 zamestnancov a lanovky vyviezol do 15 krajín sveta. Naposledy sa spoločnosť chválila prienikom do Iránu.

01 - Modified: 2005-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EBOR poskytla Istrobanke úverovú linku pre drobných podnikateľov
01 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-10 08:41:24 - Feat.: - Title: SPP dokáže nahradiť výpadok dodávok plynu z Ruska inými zdrojmi, reaguje podnik na ukrajinské vyhlásenia 03 - Modified: 2024-01-24 15:54:53 - Feat.: - Title: Sociálne siete obletela podvodná kampaň s ponukou investovať do akcií SPP 04 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP 05 - Modified: 2023-12-28 09:29:52 - Feat.: - Title: Finančná správa vyhrala dlhoročný súdny spor o milióny eur so Slovenským plynárenským priemyslom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:48