StoryEditor

Penta ide do Varšavy. Postaví kancelárie

16.04.2014, 23:59
Developerstvo. Finančná skupina vstupuje na nový trh. Po zdravotníctve a maloobchode pridáva v Poľsku aj reality.

Podarilo sa. Po niekoľkých mesiacoch snaženia hlási Penta Investments vstup na realitný trh vo Varšave. Najnovšie dokončila kúpu pozemkov v mestskej časti Mokotów. „Výška investície zo strany Penty dosiahne okolo 50 miliónov eur, ktoré zahŕňajú náklady na kúpu pozemku a náklady na stavbu,“ vysvetľuje PR manažér finančnej skupiny Martin Danko. Podľa platného územného plánu na pozemkoch možno postaviť okolo 25-tisíc štvorcových metrov administratívnej a obchodnej plochy.

Na druhý pokus

Finančníkov varšavské reality začali zaujímať už pred časom. Vlani sa prihlásili do tendra o revitalizáciu železničnej stanice Warszawa Gdańska. Lukratívna poloha s kompletným dopravným spojením hneď vedľa najväčšieho obchodného centra a rozlohou 4,7 hektára. Odhadovaná výška zmluvy približne 240 miliónov eur na to však zlákala viacerých a železnice si do záverečných rokovaní pozvali developerov z Ghelamca. Ak by sa však nedohodli, do úvahy môžu opätovne prísť aj ďalšie spoločnosti. „Naša ponuka, ktorú sme predložili, je platná do konca mája 2014,“ uvádza Martin Danko. Penta však nenecháva nič na náhodou a cez pozemky na Mokotówe na varšavský realitný trh predsa vstupuje. Výstavbu by chcela začať už na jeseň budúceho roka. „Mokotów je zabehnutá adresa a najväčšia kancelárska lokalita, je to však zároveň aj najkonkurenčnejší trh,“ hodnotí lokalitu v širšom centre odborník poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield Alexander Rafajlovič.

Široký záber

Zdravotníctvo, lekárnictvo a maloobchod. Aj to sú sektory, do ktorých sa Penta v Poľsku pustila. Vlani odkúpila sieť lekární aj nemocníc a v tomto trende chce pokračovať. Okrem expanzie v regionálnych nemocniciach sa však chce rozvíjať aj v iných odvetviach. „Distribútor mrazených potravín Iglotex by o dva-tri roky mohol byť kandidátom na vstup na varšavskú burzu a ambiciózne plány máme aj s Fortunou, pretože v Poľsku sa očakávajú legislatívne zmeny, ktoré by zamedzili pôsobeniu nelegálnych operátorov na trhu,“ dodáva Martin Danko.

Plány skupiny sa však nie vždy stretli s porozumením Poliakov. Známy je príklad, keď jej Aero Vodochody chceli vstúpiť cez privatizáciu do podniku výrobcu helikoptér PZL Świdnik. Vtedajší minister a šéf Úradu národnej bezpečnosti Aleksander Szczyglo ju však obvinil zo spolupráce s ruskými tajnými službami, ako aj z toho, že jej kapitál je netransparentný. Skupina tieto obvinenia odmietla a označila za snahu o ich očiernenie.

01 - Modified: 2006-04-10 07:46:00 - Feat.: 0 - Title: Berlusconi nahneval opozíciu aj vo volebnej miestnosti
01 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-14 10:44:57 - Feat.: - Title: "Situácia je výnimočná, treba sa pripraviť." Varšava chce vybudovať nové protiatómové bunkre 04 - Modified: 2024-03-04 16:18:26 - Feat.: - Title: Okoloidúci jej nepomohli a prizerali sa. Poľskom hýbe úmrtie Bielorusky, ktorú vo Varšave brutálne znásilnili 05 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:57