StoryEditor

Zmena po vyše 50 rokoch. Na Slovensku končia papierové kolky

09.10.2014, 20:59

Viac ako päťdesiat rokov platili Slováci poplatky na úradoch papierovými kolkami v podobe v akej ich poznáme dnes. Koncom novembra sa definitívne stanú minulosťou. Papierové kolky zaniknú a nahradí ich vyspelejšia, elektronická podoba.

Majú šetriť čas aj peniaze. „Žijeme v dobe, ktorá je dynamická, technologický rozvoj je významný, a to si vyžaduje, aby s novými riešeniami prišla aj štátna správa,“ zdôvodňuje zmenu štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc (nominant Smer-SD).

Zaberie to pár sekúnd

Po novom už teda nebude potrebné kvôli kolkom navštevovať poštu. Na viac ako tisíc štátnych úradoch majú byť postupne nainštalované zariadenia, cez ktoré dokáže občan uhradiť poplatok za konkrétnu službu v priebehu niekoľkých sekúnd. Tie fungujú na podobnom princípe ako automaty na nákup vlakových cestovných lístkov.

Na dotykovej obrazovke si stači vybrať službu, napríklad vydanie občianskeho preukazu, v ďalšom kroku sme vyzvaní k tomu, aby sme uhradili poplatok za túto službu. Platbu môžeme zrealizovať v hotovosti, ale aj bezhotovostne. Po zaplatení poplatku zariadenie vytlačí elektronický kolok s vygenerovaným QR kódom, ktorý predložíme konkrétnemu úradníkovi.

Takéto kiosky dnes nájdeme na pracoviskách ministerstiev. Kým tam nebudú občan si môže elektronické kolky zakúpiť na poštách pri priehradkách. Vo vývoji je tiež aplikácia, ktorá umožní nákup elektronických kolkov cez mobilné zariadenia.

Úspora 500-tisíc eur ročne

Strategickým partnerom ministerstva financií pri prevádzke kolkového systému, v ktorom sa len v roku 2011 otočilo 144 miliónov eur, je opäť Slovenská pošta. Tú si rezort vybral z dvoch dôvodov. Na jednej strane kvôli tomu, že sa ide o stopercentnú štátnu firmu, na strane druhej preto, že má bohatovú pobočkovú sieť a dlhoročné skúsenosti s predajom kolkov.

Náklady na nový systém sa vyšplhali na jedenásť miliónov eur. Polovicu z nich pokryli eurofondy a boli použité na tvorbu centrálneho informačného systému. Druhú časť peňazí určenú najmä na nákup nových terminálov hradila Slovenská pošta. Elektronické kolky by mali priniesť pošte ročnú úsporu nákladov vo výške pol milióna eur.

Platobný styk v novom systéme e-kolkov bude podľa generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Tomáša Druckera zabezpečovať Poštová banka. „Určite nebude profitovať na tomto systéme,“ ubezpečuje Drucker. Poplatky za používanie terminálov majú inkasovať kartové spoločnosti.

Zástupca podnikateľov zavedenie e-kolkov víta. „Akákoľvek modernizácia, ktorá je prínosná pre občanov znamená prínos i pre podnikateľov. To čo môžeme kritizovať je, že sa to oneskorilo,“ hovorí prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Podnikatelia prichádzajú s kolkami do styku najčastejšie kvôli výpisom z registra trestov.

01 - Modified: 2006-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ottawe chýba Chára
01 - Modified: 2015-01-25 15:11:38 - Feat.: - Title: Za e-kolky na pošte zaplatíte už aj cez mobil 02 - Modified: 2014-10-09 09:15:28 - Feat.: - Title: Klasické kolky končia, za elektronické budeme platiť aj mobilom 03 - Modified: 2014-09-14 14:20:19 - Feat.: - Title: Slovensko spustí jeden z najmodernejších systémov platenia E-kolkami 04 - Modified: 2015-04-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Systém zjednoduší administratívu 05 - Modified: 2015-04-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Čas aj peniaze. To ušetria e-kolky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:23