StoryEditor

Česko by chcelo automobilkou. V hľadáčiku je Tesla

09.01.2014, 23:01
Autor:
Jan SůraJan Sůra
Automobilky

Česká vládna agentúra CzechInvest, ktorá láka zahraničných investorov, sa rozhodla bojovať o pritiahnutie automobilky Tesla Motors. Významný americký výrobca elektromobilov, ktorého akcie zažili v poslednom roku vzostup, chce v Európe postaviť nový závod na výrobu svojich modelov.

Urobíme všetko

Obe strany sa však k tejto veci vyjadrujú opatrne. „O záujme spoločnosti Tesla Motors realizovať investíciu v Európe vieme, starostlivo monitorujeme jej aktivity a v USA vyvíjame potrebné kroky na získanie prípadnej investície,“ povedala MF Dnes Adela Tomíčková, hovorkyňa CzechInvestu. Viac nechcela o rokovaniach a snahách hovoriť. „Ide o veľmi citlivý projekt,“ vysvetlila. Ani Tesla Motors nechce svoju expanziu do Európy a prípadné rokovania s českými úradmi komentovať. „Nemáme k tomu teraz žiadny komentár,“ vyhlásil hovorca americkej automobilky Patrick Jones. Závod, ktorý je aj nie je automobilkou (Tesla Motors síce autá vyrába, ale z veľkej časti je to elektrotechnická továreň), však môže o pár rokov doplniť štvoricu tovární na výrobu osobných áut v Česku. Teraz tu pôsobia dva závody Škody Auto, TPCA v Kolíne a nošovický Hyundai.

Rozhodne pracovná sila

Tesla a jej šéf Elon Musk sú často označovaní za Apple a Steva Jobsa medzi autami. Je prvou automobilkou, ktorá sériovo vyrába iba elektromobily. Tie sú zatiaľ kvôli vysokej cene skôr luxusnou záležitosťou, vďaka dotáciám v mnohých krajinách sa však z elektrovozov pomaly stáva bežné vozidlo. Šéf Združenia automobilového priemyslu Martin Jahn, ktorý stál na čele CzechInvestu v čase lákania automobilky TPCA do Kolína, považuje za hlavné, aby štát dokázal predovšetkým presvedčiť dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. „Faktorov na prilákanie je veľa, ale pracovná sila je tým najdôležitejším. TPCA veľa pomohla aj pripravenosť pozemku a tiež dobrá infraštruktúra i lokalita,“ spomína Jahn.

Naposledy BMW

V Európe je najnovším závodom na elektromobily podnik BMW v Lipsku. Česko naposledy prilákalo automobilku Hyundai do Nošovíc, aj vďaka nej ročná produkcia presahuje milión vozidiel. Štát Hyundai podporil priamo aj prostredníctvom daňových úľav, výmenou za to vznikli na severe Moravy tisíce nových pracovných miest. V Česku si ľudia podľa oficiálnych štatistík kúpili vlani 37 nových elektromobilov. V skutočnosti je ich viac, niektoré z nich sú totiž registrované v zahraničí.Jan Sůra, iDnes. cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:17