StoryEditor

Českom otriasa korupčný škandál. Polícia po razii obvinila štyroch ľudí

15.10.2015, 12:28

Polícia v súvislosti s utorkovou raziou obvinila štyroch ľudí, medzi nimi je olomoucký hajtman Jiří Rozbořil. Podľa MF DNES detektívi veria, že ponúkol úplatok vplyvnému policajtovi za to, že zariadi odloženie vyšetrovania údajného dotačného podvodu.

Hajtman bude stíhaný na slobode. Podľa premiéra Bohuslava Sobotku by mal opustiť funkciu.

"Vyšetrovateľ Útvaru odhaľovania organizovaného zločinu obvinil štyri zadržané osoby. Dvaja z obvinených sú stíhaní pre zneužitie právomoci úradnej osoby, jeden z nich navyše aj pre prijatie úplatku. Tretia osoba je stíhaná pre účastníctvo na zneužití právomoci úradnej osoby a štvrtý z obvinených je stíhaný pre podplatenie," uviedol v tlačovej správe hovorca ÚOOZ Pavel Hanták.

Medzi štvoricou obvinených sú aj dvaja dôstojníci polície v činnej službe. V prípade dokázania viny v rozsahu obvinenia hrozia obvineným tresty odňatia slobody v rozsahu od jedného do desiatich rokov. Na troch z obvinených bol podaný prokurátorom návrh na väzbu.

"Prípadom sa detektívi ÚOOZ aj naďalej zaoberajú. Ďalšie informácie, vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu, nebudú z našej strany poskytované a k prípadu sa bude vyjadrovať výhradne dohliadajúce Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci," uviedol ďalej Hanták.

"V prípade boli vo štvrtok v ranných hodinách podané tri návrhy na väzbu. Súd o nich rozhodne do 24 hodín," oznámil vrchný štátny zástupca z Olomouca Ivo Ištvan. Dôvod predloženej väzby špecifikovať pred rozhodnutím súdu nechcel. 

Obvinenia Rozbořil potvrdil MF DNES jeho advokát Peter Konečný s tým, že hajtman bol obvinený z podplácania. "Obvinenie ale jednoznačne odmieta a podal proti nemu sťažnosť. Stíhaný je na slobode, návrh na jeho vzatie do väzby ani nebol podávaný," uviedol Konečný. 

To, čoho sa podľa policajtov Rozbořil dopustil, ale moc komentovať nechcel. „Polícii aj prokuratúre sme prisľúbili, že to zatiaľ nebudeme podrobnejšie rozvádzať. Každopádne úloha pána hajtmana v celom prípade je len okrajová. Bol jednoducho v nesprávny čas na nesprávnom mieste a s nesprávnym človekom. Schôdzku interpretuje inak, než bolo prezentované," povedal Konečný.


 

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:27