StoryEditor

Realitné opachy: Namiesto majstrovstiev sveta v hokeji zostala Stredoslovákom hanba

05.12.2014, 23:00
V 22. časti seriálu sa pozrieme na osud multifunkčnej športovej haly vo Zvolene.

Do majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré malo prvýkrát hostiť Slovensko, zostávali necelé štyri roky. Napätie stúpalo. Celá krajina riešila dilemu, kde postaviť hlavný hokejový štadión. Otázka Košíc bola viac-menej vyriešená. Problémy robila hlavne Bratislava. Dohady o tom, kam napasovať hokejový stánok, nemali konca-kraja. Šachovanie a nejasnosti sa vtedy rozhodli využiť vo Zvolene. Predstavitelia tamojšej Technickej univerzity ponúkli, že šampionát by vedela prichýliť ich rozostavaná hala.

Megalomanská stavba bola vtedy už vyše päť rokov rozostavaná. Či šlo v prvom rade o snahu zbaviť sa nechceného daru alebo úprimnú snahu pritiahnuť športovú udalosť desaťročia na stredné Slovensko, sa asi nedozvieme. V každom prípade, výsledok je každému známy. Bratislava dostala predražený štadión a Zvolenu zostal nedokončený megalomanský projekt, ktorý si oprávnene zaslúži nálepku opacha. Ale poďme na začiatok, keď si vo Zvolene kreslili krajšie zajtrajšky.

Ten, čo prehral s Kotlebom
Všetko sa to začalo niekedy po voľbách v roku 1998. Vtedajší primátor Zvolena Vladimír Maňka (áno, ten, ktorého porazil v župných voľbách Marián Kotleba), si v rámci plánov ako zveľadiť svoje mesto naplánoval investície v rozsahu trištvrte miliardy slovenských korún. Že šlo o odvážne vyhliadky, netreba nejako dopodrobna rozoberať. Vo Zvolene si jednoducho kreslili dobu hojnosti a jednou z jej výkladných skríň mala byť aj nová športová hala. A nie hocijaká. Za 180 miliónov slovenských korún mala vyrásť multifunkčná hala pre rôzne športy od hádzanej, cez volejbal či basketbal. Nemalo však zostať len pri športe. Projekt mal mať aj spoločenské využitie. Hala s kapacitou vyše štyritisíc miest mala hostiť aj rôzne koncerty či spoločenské podujatia.

Na financovaní sa okrem mesta malo podieľať aj ministerstvo školstva a Technická univerzita vo Zvolene. Práve tá mala halu vlastniť a prednostne ju využívať. So stavebnými prácami sa začalo niekedy v roku 2001. Prvotné plány hovorili o tom, že prvých návštevníkov mala hala privítať v roku 2004.

Chyba vo výpočtoch?
Už po roku však ambiciózny projekt hlásil problémy. Nejakou náhodou sa ukázalo, že rozpočet nie je krytý stopercentne. Kým rozpočet počítal zo spomínanými 180 miliónmi korún, stavebná spoločnosť odhadla dostavbu na 300 miliónov korún. Na dokončenie stavby tak chýbali desiatky miliónov slovenských korún. A zohnať ich bol neriešiteľný problém. Dokonca až taký, že na rozostavanej budove sa nespravilo nič už desať rokov.

Nejaké snahy však médiá za ten čas predsa len zaznamenali. Najmä zo strany Technickej univerzity. „Hľadali sme investorov aj v súkromnom sektore, ale neúspešne. Napriek tomu, že už tretí rok stavba stojí, univerzita platí za stráženie objektu, dane a poplatky za pozemky ročne okolo 560-tisíc korún z peňazí určených na prevádzku školy,“ vysvetľoval v roku 2007 pre denník Pravda rektor univerzity Ján Tuček. Snahy, aby pomohol štát, sa nedočkali odozvy. Obdobne pochodili aj u najväčších finančných skupín. „Ani tie záujem o takúto investíciu neprejavili, chceli by návratnosť nimi vloženého kapitálu do siedmich až desiatich rokov, a to hala nezaručuje,“ konštatoval rektor.

Dajte nám hokej
Vo Zvolene sa tak zapojili do diskusie okolo majstrovstiev sveta v hokeji. Tie v roku 2006 priklepli Slovensku. Chýbalo len jedno – určiť usporiadateľské mestá. Univerzita navrhla, aby sa hostiteľským stánkom stal Zvolen. Stačila na to maličkosť. Dostavať rozostavanú halu. Náklady na jej dokončenie sa vtedy odhadovali na 400 miliónov slovenských korún.

Peniaze sa, samozrejme, nenašli. Na strednom Slovensku tak začali hľadať iný variant. Ten predstavili v roku 2013. „Zvažovali sme možnosť zbúrania stavby. Podľa predbežných odhadov by vyšla na 400-tisíc eur, čo nie je efektívne riešenie. Do objektu sa investovalo takmer 3,5 milióna eur, aktuálna hodnota stavby je podľa znaleckého posudku 340-tisíc eur,“ hovoril v máji 2013 pre denník Sme rektor Technickej univerzity Rudolf Kropil. Riešenie našli Stredoslováci vo vybudovaní výskumného centra s laboratóriami. Jednak im to vyšlo lacnejšie, jednak na takýto účel mohli žiadať eurofondy. „Ak by sme s projektom neuspeli, zvažujeme dostavbu z vlastných zdrojov, prípadne v kombinácii s inými investormi,“ prezradil rektor. Celkové náklady vtedy vyčíslil asi na šesť miliónov eur.

Čakanie
Zámer prestavať projekt na vedecké centrum predstavili verejnosti pred rokom a pol. Situácia s jeho prípravami sa však vôbec nepohla. „Technická univerzita vo Zvolene pripravila v roku 2013 projekt na vybudovanie Univerzitného vedeckého parku pod názvom EnviroTech, v ktorom sa počíta s využitím skeletu stavby. Ministerstvo školstva projekt hodnotilo, nezistilo žiadne technické ani odborné nedostatky. Projekt je v zásobníku vzhľadom na to, že v Operačnom programe EÚ v príslušnej výzve na tento typ projektov nebol dostatok finančných zdrojov. Ministerstvo školstva môže zmeniť rozhodnutie o financovaní projektu do 12 mesiacov od vydania pôvodného rozhodnutia,“ povedala HN hovorkyňa univerzity Kamila Zimmermannová.

Vo Zvolene tak nezostáva nič iné iba čakať. A snívať o tom, že im vedľa vysokoškolských internátov vyrastie niečo výnimočné. Aj keď hokejový štadión, ktorý by privítal hviezdy z celého sveta, to už asi nebude.

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf BP po desaťročí končí
01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:19