StoryEditor

Poprad prišiel o zisk aj sociálne byty

16.08.2013, 00:00

Dostanete od mesta pozemky za pol milióna eur a za to postavíte sociálne byty. Tak znela dohoda medzi Popradom a firmami známeho podnikateľa Jana Telenského. Napriek tomu, že Telenského firma Scheidegger nakoniec odmietla sociálne byty stavať, spoločnosť Aquapark Poprad, ktorú taktiež spoluvlastní Telenský, ďalej napreduje vo svojom projekte na pozemkoch od mesta. „Na predmetných mestských pozemkoch sme žiadny náš projekt nerealizovali a ani nikdy sme o tom neuvažovali,“ popiera pre HN splnomocnenec Scheideggeru a konateľ Aquapark Poprad Jozef Hrobák. Ako nám však potvrdil Juraj Čurný, hovorca Slovenského futbalového zväzu, Aquapark Poprad na pozemku tréningového centra stavia reštauračno-ubytovacie zariadenie. Toto tvrdenie nám Jozef Hrobák komentovať nechcel. Podľa neoficiálnych informácií však mal Aquapark Poprad pôvodný zámer rekonštruovať celý popradský štadión.

Jednostranná dohoda
Pred piatimi rokmi vznikla dohoda, na základe ktorej mala dostať spoločnosť Aquapark Poprad, v ktorej má Telenský cez spoločnosť Letheby & Sons Ltd. podiel, pozemky s rozlohou 5 800 štvorcových metrov v Spišskej Sobote. Práve tie pozemky, na ktorých sa realizuje stavba Národného tréningového centra Poprad. Aquapark tam mal realizovať svoj podnikateľský plán. Výmenou za odstúpenie pozemkov mala druhá spoločnosť Jana Telenského – Scheidegger postaviť azylové byty na Levočskej ulici v Poprade. Mesto preto zriadilo na čas realizácie výstavby nájomnú zmluvu pre Sheidegger a štart projektu plánovalo ešte v roku 2008.

Žiadne spory
Scheidegger síce pozemok v Poprade oplotil a hovoril o začatí prác, reálne však stavbu nikdy nenaštartoval. Päť rokov trvali rôzne obštrukcie zo strany firmy, ktorá tak, ako sa primátor mesta Anton Danko v minulosti vyjadril, „naťahovala čas“. Napriek kritike zo strany zástupcov mesta však vo februári tohto roka Poprad prekvapivo pristúpil na dohodu so Scheideggerom, ktorý sa rozhodol projekt výstavby azylových bytov vrátiť samospráve. „Naša spoločnosť postúpila mestu Poprad predmetné práva, aby mesto mohlo bez časových strát a kontinuálne pokračovať v stavbe. Predmetné práva sme mestu postúpili za euro, aj keď naše obstarávacie náklady v uvedenej záležitosti predstavovali sumu viac ako 14-tisíc eur,“ hovorí Jozef Hrobák zo Scheideggeru. Ako dodáva, údajné spory s mestom sú podľa neho nedorozumením a žiadne neexistujú. „Mesto plánuje v budúcom roku stavbu azylových bytov vo vlastnej réžii. Chceme to spolufinancovať z eurofondov,“ hovorí poslanec mesta Poprad za koalíciu SDKÚ-DS a SAS Milan Baran.

No comment, nie aj áno
Mesto nám odmietlo komentovať to, prečo projekt vzalo späť do svojich rúk. Hovorca mesta ani primátor Anton Danko či viceprimátor sa nevyjadrili ani k svojim nie tak dávnym kritickým tvrdeniam voči Telenského firmám. Nepotvrdili nám ani to, že napriek nedodržaniu dohody Aquapark Poprad realizuje výstavbu zariadenia pri národnom tréningovom centre. Firma aktivitu projektu odmieta. Slovenský futbalový zväz však informáciu jednoznačne potvrdil. „Športovú časť investície zabezpečuje SFZ prostredníctvom dodávateľa – firmy SCORP Michalovce a reštauračno-ubytovaciu časť investície zabezpečuje Aquacity,“ konštatuje Čurný. Problematika výstavby sociálny bytov tak ostane na ramenách mesta. Občiansky aktivista Imrich Bódy dodáva, že je to problém. „Od roku 2002 sa v Poprade postavilo iba 80 azylových bytov v Matejovciach,“ spresňuje Bódy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:12