StoryEditor

Boje o Slavjansk si vyžiadali ďalšie obete

25.04.2014, 00:00
Autor:
(red)(red)
Kríza na Ukrajine K bašte ruských separatistov dorazili transportéry ukrajinskej armády. Ruská armáda začala pri hraniciach cvičenie.

Až päť mŕtvych proruských separatistov si podľa ukrajinského ministerstva vnútra vyžiadali boje o Slavjansk na východe Ukrajiny. K bašte ruských separatistov dorazili transportéry ukrajinskej armády zo Svjatohirska. Kyjev oznámil, že jeho jednotky oslobodili radnicu v Mariupole. Proruskí ozbrojenci zapálili pneumatiky, aby sa skryli za clonu z hustého dymu. V priebehu pol hodiny však Ukrajinci kontrolný post pri dedine Chrestyšče ovládli.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov včera oznámil, že radnica v Mariupole na brehu Azovského mora bola bez strát na životoch „oslobodená“. Podľa neho hrali v operácii významnú úlohu „občianski aktivisti“. „Starosta je už na radnici. A ako sme hovorili už skôr: inak zmýšľajúcim ponúkame dialóg a diskusiu, teroristom tvrdú odpoveď až zničenie,“ zdôraznil podľa BBC Avakov.

Ruský prezident Vladimir Putin na margo najnovších udalostí vyhlásil, že ak súčasný režim v Kyjeve skutočne začal nasadzovať armádu proti obyvateľstvu vnútri krajiny, ide bez najmenších pochybností o veľmi závažný zločin proti vlastnému národu. Upozornil, že tieto udalosti sa môžu prejaviť na medzištátnych vzťahoch Moskvy s Kyjevom.

Ruské ozbrojené sily začali včera vojenské cvičenie neďaleko ukrajinských hraníc, ktoré je odpoveďou na operácie Kyjeva namierené proti proruským separatistom. Dôvodom ruského vojenského cvičenia sú aj manévre Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovala agentúra Reuters. „Ak túto vojenskú mašinériu niekto nezastaví, bude to mať za následok ešte vyšší počet mŕtvych a ranených,“ konštatoval šéf rezortu. Podľa neho k normalizácii situácie okolo Ukrajiny taktiež neprispievajú plánované vojenské cvičenia NATO v Poľsku a pobaltských štátoch. „Na takýto vývoj sme nútení reagovať,“ dodal Šojgu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 16:09