StoryEditor

Vláda: Slovak Telekom ide na burzu

02.04.2015, 00:00
Takmer polovičný podiel telekomunikačnej spoločnosti záujemcovia získajú cez Londýn a Bratislavu.

V hre boli dva varianty. Buď priamy predaj, alebo predaj cez burzu. Až teraz padol v privatizácii 49-percentného podielu Slovak Telekom definitívny verdikt. Vláda na čele s Robertom Ficom (Smer-SD) nasmeruje jeho akcie na londýnsku a bratislavskú burzu. A „zbaviť“ sa ich chce do konca júna. „Ide o najtransparentnejší spôsob predaja akcií,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Deutsche Telekom, na čele ktorého stojí Timotheus Höttges, má na podiel Slovak Telekomu predkupné právo. Zatiaľ však o jeho využití mlčí.

Štát videl miliardu

S tým súhlasí aj managing partner poradenskej spoločnosti KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Podľa neho to, že konečnú cenu určí trh, je transparentné a dobré.

V prípade predaja cez burzu však môžu byť v hre aj riziká. Tvrdí to analytik spoločnosti Redbaenk, ktorá sa zameriava na fúzie a akvizície, Luděk Plíšek:„Možné negatíva môžu vyplývať predovšetkým z prípadných obáv investorov v súvislosti s vlastníctvom 51-percentného podielu Deutsche Telekom.“

Aj samotné Slovensko malo s uplatňovaním svojho podielu problém. Nemecký akcionár Deutsche Telekom napríklad odmietal vyplatiť dividendy z jeho podielov. Dnes polovičný podiel v Slovak Telekome štát vlastní cez ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Pavol Pavlis.

Rezort si okrem transparentnosti predaja sľubuje aj čo najvyššiu sumu z predaja. V minulosti ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra odhadovalo, že z tohto podielu získa jednu miliardu eur. Dnes vláda o konečnej sume mlčí. A to z dôvodu, že štát jednak stanovil strop. „Tiež by to negatívne ovplyvnilo celý proces,“ doplnila Žiaková.

Analytici sa v skôr avizovanej sume rozchádzajú. Kým Plíšek si myslí, že jedna miliarda je reálna, Vančo tvrdí opak. „Ide o príliš optimistickú sumu. Slovak Telekom dosiahol príliš nízky zisk,“ vyvsetľuje Vančo. Len na spresnenie – zisk Slovak Telekomu bol v roku 2013 podľa Finstatu 47,6 milióna eur.

Využitie peňazí neznáme

Peniaze využijeme na časti získania podielu v Slovenských elektrárňach. Tak znela odpoveď úradu vlády začiatkom februára. Dnes tieto slová už nepotvrdzuje. Ako povedala Žiaková včera, o konečnom využití týchto peňazí bude rozhodovať práve Ficov kabinet. Možnosti na ich využitie však boli rôzne. Ešte na začiatku Fico hovoril o využití financií na jednu zdravotnú poisťovňu, neskôr ich Kažimír chcel použiť na zníženie štátneho dlhu. Odborníci pritom tento zámer považovali za najlepší možný.

V minulosti o kúpu tohto podielu mali mať záujem viacerí záujemcovia. Medzi nimi sa spomínal napríklad mexický miliardár Carlos Slim či finančná skupina Penta.

Nemci mlčia o predkupnom práve

Platí však, že na takmer polovičný podiel Slovak Telekomu majú predkupný podiel Nemci – teda Deutsche Telekom. Tí sa však do dnešného dňa nerozhodli, či svoje predkupné právo využijú. „Ide nám o to, aby sme boli strategickým partnerom. Nechceme však komentovať interné rokovania medzi akcionármi,“ dodala hovorkyňa Deutsche Telekomu Sylvia Braunle.

Predať polovičný podiel chcela aj vláda Ivety Radičovej. Tá odhadovala, že zaň získa tiež okolo jednej miliardy eur. Deutsche Telekom získal podiel počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu.

01 - Modified: 2007-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technické sklo
01 - Modified: 2024-04-23 09:07:22 - Feat.: - Title: Namaľuj si svet podľa vlastných predstáv. Nová platforma pre generáciu Z ti dá voľnosť a zoberie ťa do Glebovho backstagu 02 - Modified: 2024-03-08 13:41:27 - Feat.: - Title: Rodina je ten najdôležitejší tím, odkazuje Telekom v novej kampani s Brankom Radivojevičom 03 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 04 - Modified: 2024-01-25 15:09:31 - Feat.: - Title: Michal Lazar – biznismen, ktorého príbeh hovorí veľa o krajine po páde komunizmu 05 - Modified: 2024-01-19 13:51:16 - Feat.: - Title: Talianska vláda chce predať časť podielu v pološtátnom energetickom gigante Eni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:54