StoryEditor

Technické sklo

30.04.2007, 00:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky, ktoré sú na trhu už niekoľko desaťročí.
Do stáročnej tradície sklárstva na Slovensku patrí aj výroba technického skla. Hoci sa objavila relatívne nedávno -- len asi pred sto rokmi. V 20. storočí u nás vznikli viaceré nové fabriky, vyrábajúce už sklo na špeciálne priemyselné účely. Medzi ne patrili aj Slovenské závody technického skla, vybudované v Bratislave-Dúbravke. Ich pece sa rozhoreli v roku 1964.
Závody sa za minulého režimu zviditeľnili vďaka mnohým finálnym výrobkom a polotovarom (samozrejme, nerátajúc zviditeľnenie kvôli nečisťovaniu ovzdušia). Na ich produkcii pracovala doslova armáda 1 500 zamestnancov. Ekonomické zmeny po roku 1989 však fabrikou riadne pozametali. Po privatizácii a premenovaní firmy na Technické sklo začala postupne ubúdať výroba aj ľudia. Z niekdajších siedmich prevádzok dnes fungujú len tri, ale aj z nich vyrába v rámci Technického skla už iba jedna jediná. Druhú totiž kúpila zahraničná firma a tretia patrí dcérskej spoločnosti. Výstupom jedinej fungujúcej prevádzky sú sklenené trubice rôznej hrúbky, medziprodukt, dodávaný ďalším výrobcom, ktorí z neho vyrábajú svietidlá. Najčastejšie žiarovky a žiarivky. Vlani fabrika vyrobila dvetisíc ton skla (kapacita je štyritisíc ton), z neho 90 percent ide na vývoz, väčšinou do EÚ, Ruska, Ukrajiny či Tuniska.
Za socializmu aj dlho po ňom sa sklenené trubice vyrábali z olovnatého skla. Vzhľadom na tlak únie, ktorá vedie ťaženie za ekologické výrobky, prešla fabrika v minulom roku na bezolovnaté sklo, vyrábané podľa vlastného patentu. Robí z neho trubice, trubičky aj malé sklenené tyčinky. Závod kedysi produkoval i tvrdé simaxové sklo určené na rozvody napríklad mlieka v mliekarňach. V polovici 90. rokov ich však vytlačili rúrky z antikora.
V závode ešte v 90. rokoch vyrábali aj laboratórne, dekoratívne, medicínske a obalové sklo. Všetko už zaniklo. Výroba bola drahá, alebo fabrike poškodili niektoré nesprávne rozhodnutia šéfov. Navyše, chápadlá lacnej čínskej výroby siahajú aj do tejto brandže. Chrlia do Európy cenovo prístupnejšie, i keď menej kvalitné priemyselné sklo. Redukovaná skláreň v Dúbravke sa snaží konkurovať práve kvalitou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/made-in-slovakia, menuAlias = made-in-slovakia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 01:45