StoryEditor

Red Bull na diskotéke? Nie, Česi hovoria stop

27.01.2015, 23:00

Partia pubertiakov sedí v podniku. Niektorí si objednajú energetické nápoje, iní ľadovú kávu. Čašník im nevyhovie – nie sú totiž plnoletí. Takto by to mohlo od budúceho roku vyzerať v susednom Česku.

Nápoje s kofeínom sa tam majú dostať na úroveň cigariet a alkoholu. Požaduje to tamojšia opozícia.

Hoci na Slovensku si zatiaľ žiadny politik túto myšlienku neosvojil, už dnes by ju niektorí vítali. Napríklad Úrad verejného zdravotníctva či poslanec KDH Ivan Uhliarik. Na druhej strane stoja ľudia z praxe. Ľubomír Drahovský z agentúry Terno pripomína, že na to, aby sa mladiství naučili žiť zdravo, stačí dobrý marketing: „Netreba hneď všetko zakazovať.“

Prevenciu a osvetu o zdravej výžive preferuje viac ako zákaz aj Viliam Matušek, marketingový riaditeľ Baliarní obchodu Poprad, ktorý je známym slovenským výrobcom kávy. Podľa Matušeka sa dá zakázať množstvo potravín, ktoré by mohli byť škodlivé:„Nebolo by to príjemné. Káva je súčasťou života mnohých mladých ľudí. Sú to naši spotrebitelia.“

Mladí si kávu dajú

V podnikoch či reštauráciách si mladí ľudia energetické nápoje ako napríklad Red Bull alebo kávu zvyknú objednávať. Potvrdila nám to Lenka Pakroczyová z Piccolo Caffe v bratislavskom nákupnom centre Polus City Center. Ako však dodala, podstatnú časť zákazníkov kaviarne tvoria starší ľudia:„Takýto prípadný zákaz u nás by ich tržby neovplyvnil.“ Hoci tento podnik navštevuje staršia klientela, problémy by mohol spôsobiť tým spoločnostiam, ktoré navštevujú mladé ročníky. Všeobecne pre týchto podnikateľov by tu však mohol byť jeden zásadný problém. A to je ten, že často sa nedá rozoznať, koľko rokov mladí majú, či sú ešte tínedžermi, alebo už prekročili hranicu dospelosti.

Tento problém jasne a striktne vyriešil napríklad nezávislý poslanec Alojz Hlina, ktorému patria bratislavské reštaurácie Slovak Pub a Flag Ship Restaurant. „Piatkový večer sa vždy v Bratislave rozpúta peklo,“ povedal na margo mladých ľudí, ktorí si zvyknú v piatkové večery „zresetovať hlavu“ v podnikoch. Keďže niektorí mladí radi experimentujú s alkoholom, rozhodol sa ako prevádzkovateľ určiť si pravidlo, že po šiestej hodine večer do jeho prevádzok nemajú ľudia pod 18 rokov povolený vstup. Ani keby sedeli pri stole a pili nealkoholické nápoje. „Síce to bola dlhá a náročná cesta presadiť si to, chceme sa vyhnúť tomu, aby jeden plnoletý pri stole objednával pitie napríklad svojim neplnoletým kamarátom,“ povedal Hlina. Podobný zákaz, ako plánujú Česi, si u nás nevie veľmi predstaviť a zrejme by ho nateraz nepodporil.

Rezort si počká na Česko

Ako sme už spomenuli, iný názor má napríklad Ivan Uhliarik. Ten by zákaz predaja nápojov s obsahom kofeínu vyšším ako 150 miligramov na liter uvítal. Podľa neho najmä energetické nápoje môžu mať veľmi vážny vplyv na zdravotný stav mladých ľudí. „Hrozí im narušenie rytmu srdca a pri požití nadmerného množstva môžu svoj organizmus zaťažiť natoľko, že až odpadnú,“ vysvetlil Uhliarik.

Martina Merková z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva upozornila, že kofeín spôsobuje i nespavosť, zvyšuje krvný tlak a spôsobuje búšenie srdca. Odborníčka Združenia pre zdravie a výživu upozorňuje aj na veľký obsah cukru v energetických nápojoch, ktorý spôsobuje v nadmernom množstve u mládeži nadváhu či zubné kazy. Riziko vidí Uhliarik aj v kombinácii energetických nápojov s alkoholom, čo mladí neraz vyhľadávajú.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová HN informovala, že takýto podnet im doteraz nebol adresovaný a počkajú si na vývoj v Česku. „Na Slovensku sme už pred niekoľkými rokmi legislatívnou úpravou zakázali predaj nápojov s obsahom kofeínu a chinínu v školských bufetoch,“ dodala Šoltésová.

01 - Modified: 2007-02-28 07:55:00 - Feat.: 0 - Title: Fidel Castro telefonicky vystúpil vo venezuelskom rozhlase
01 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 02 - Modified: 2024-05-03 14:04:03 - Feat.: - Title: Do gymnázia v českom Litvínove vnikla neznáma osoba, polícia muža zadržala 03 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 04 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 05 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:38