StoryEditor

Galko: Pavlis by sa mal hanbiť, že chce ľudí obrať o peniaze

18.02.2015, 16:17
Autor:
TASRTASR

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) by mal občanom vysvetliť, kde nabral drzosť, že sa stal členom dozornej rady Fondu národného majetku (FNM) po tom, ako jeho bývalá firma s fondom viedla súdny spor. Presvedčený je o tom podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Ako ste vo FNM zastupovali záujmy občanov? Tak, že ste ten istý fond žalovali a snažili sa od nich dostať stovky miliónov korún? Nehanbíte sa pred občanmi, že ste sa ich ako štátny nominant a úradník platený z ich daní snažili a dodnes sa ich snažíte obrať o peniaze? Že vás hanba nefackuje," povedal v pléne počas mimoriadnej schôdze parlamentu Galko.

Galko: Mal ho odvolať Fico

Opozičný zákonodarca odsúdil aj to, že súčasný minister hospodárstva poskytol spoločnosti Port Service z pozície člena dozornej rady FNM pôžičku vo výške 600-tisíc korún na zaplatenie súdneho poplatku, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a chcela podať odvolanie na Najvyšší súd SR.

"Po prehratom spore tejto spoločnosti v roku 2006 terajší minister hospodárstva a človek, ktorý mal zastupovať záujmy občanov, poskytol tejto spoločnosti pôžičku, aby sa mohla súdiť so štátom a ošklbať občanov Slovenskej republiky. Tých istých ľudí, z ktorých daní je dlhodobo platený aj štátny úradník a nominant strany Smer-SD Pavol Pavlis," uviedol Galko.

Tiež nechápe dôvody, prečo nezakročil proti takémuto konaniu premiér Robert Fico a neodvolal z funkcie Pavlisa. "Toto konanie ministra za stranu Smer-SD premiérovi nevadí? Prečo nekonal? Je to preto, lebo minister Pavol Pavlis je príliš silná figúrka na odvolanie? Lebo de facto nie je nominantom strany Smer-SD, ale je nominantom niekoho iného? Domnievam sa, že niekoho silného," dodal Galko.

„Dnes sme tu vôbec nemali byť

Pavlisa chce opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM)pre ušlý zisk pri privatizácii Slovenskej plavby a prístavov.

Na Galkove vyjadrenia v parlamente zareagovali aj poslanci vládnej strany Smer-SD. Anton Martvoň mu odkázal, že nemá morálne právo sa takto vyjadrovať. "Vy ako bývalý minister, pri ktorom je podozrenie, že za štátne peniaze boli odpočúvaní určití ľudia, tak si myslím, že nemáte morálne právo niekoho kritizovať za niečo, čo neurobil," povedal Martvoň.

Podľa ďalšej poslankyne za Smer-SD Magdy Košútovej je schôdza bezpredmetná. "Smutné je len to, že neviete ani dokázať, či pán Pavlis predal, alebo nepredal firmu, či je, alebo nie je v konflikte záujmov, ale chcete ho za každú cenu odvolať. Máte pravdu jedine v tom, že dnes sme tu vôbec nemali byť," odkázala Galkovi.

Daniel Duchoň (Smer-SD) skonštatoval, že Galkov prejav bol miestami historický a veľmi málo faktický. "Treba upriamiť pozornosť na to, prečo došlo k žalobe, čo sa týka privatizácie, a to z toho dôvodu, že bola zmanipulovaná. Je oprávnená takáto žaloba a každá normálna spoločnosť by takúto žalobu voči štátu podala," dodal Duchoň.

01 - Modified: 2007-03-19 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek poskytol televízii Singapur OLV exkluzívny rozhovor
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:40