StoryEditor

Mrakodrap v Bratislave „zosekali“. Zostal z neho už iba panelák

14.10.2015, 00:00
Megalomanské projekty spred krízy ožívajú, ale sú skromnejšie.

Mal to byť veľký developerský projekt, ktorý oživí Račiansku ulicu. Nakoniec ho na dlhé roky stopla kríza. Dnes ho nový majiteľ oprášil, zmenil, ale hlavne zreálnil. Na Račianskej ulici bude viac bytov a namiesto vysokého vežiaka šesť domov so siedmimi až jedenástimi podlažiami. Nové Slovany sa plánovali už v roku 2007 a odvtedy projekt zmenil majiteľov, niekoľko rokov stál ladom a postupne sa menil aj architektonický zámer.

Z megalomanského projektu sa nový majiteľ prepracoval až k triezvym a nízkym budovám s tehličkami na fasáde namiesto nudného skla či betónu. „Architektúra aj urbanizmus sa vyvíja v čase a spomínaný projekt s výškovou budovou zamýšľal pôvodny majiteľ pozemku. Keď sme kúpili pozemok, boli sme nútení pod tlakom mestskej časti tento projekt revidovať a znížiť budovy,“ vysvetľuje Peter Kavecký, obchodný riaditeľ Lucron Development, ktorý projekt prebral od bytového fondu Wien-Süd International.

Lucron, ktorý stojí aj za projektom Malé Krasňany, mal v pôvodnom projekte naplánované tri budovy. Dve bytovky s výškou šesť a osem podlaží a 29-podlažný apartmánový dom. Spolu tu malo byť 188 bytov a 96 apartmánov. Navyše na streche jednej z bytoviek bol navrhnutý bazén. Výstavbu plánoval rakúsky developer v rokoch 2009 až 2011. Pred krízou sa úspešne zbúral bývalý sklad obchodníka s hutným materiálom Ferona. Vyrovnaný terén zostal ležať ladom doteraz.

Zmeny k lepšiemu

Po dokončení budú v ponuke viac ako dve stovky bytov a viac než stovka apartmánov. Nebudú chýbať ani podzemné garáže a parková úprava na povrchu. Budovy budú natočené k Račianskej ulici, kde bude tiež občianska vybavenosť, čo by jej malo dať život. Plusom má byť aj obojsmerná cyklotrasa a netradičný tehlový obklad. „Tehlový obklad dodáva nehnuteľnosti pocit väčšej prirodzenosti a útulnosti, takisto umožňuje prirodzenejšie včlenenie objektu do prírodného prostredia,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič.

Architekti z ateliéru Šujan-Štassel vychádzali pri orientácii nových domov aj z plánovanej novej železničnej stanice Filiálka. Jej dobudovanie by znamenalo, že nové domy sa ocitnú z jednej strany pri vlakoch a z druhej budú pri rušnej Račianskej ulici. Realitní odborníci ani developer to nepovažujú za problém. „Otázka stanice nie je ešte aktuálna, peniaze z Európskej Únie určene na túto stanicu boli už použité na iné dopravné projekty a žiadny termín jej výstavby nepoznáme,“ tvrdí Kavecký..

Podľa realitných maklérov dajú kupujúci prednosť polohe pred nevýhodou možného hluku. „Ak má klient záujem bývať blízko centra mesta s výbornou dopravnou dostupnosťou, predpokladám, že ruch nebude určujúci faktor,“ myslí si konateľ Re/Max Absolute Alexander Krajňak. Makléri tiež predpokladajú, že investor prispôsobí celý projekt tak, aby bolo bývanie čo najkomfortnejšie a obmedzilo vnímanie ruchu a hluku na minimum. „Dnešné technológie dokážu maximálne eliminovať negatívne vplyvy. Napríklad dostatočnou investíciou do izolácie výplní okenných otvorov je možné znížiť vplyvy hluku,“ dodáva Ondrovič.

Marian Tinka z TopReality. sk si myslí, že plusom projektu je aj architektúra jednotlivých budov a množstvo zelene vnútri obytného bloku. „Pozitívom je, že komplex nie je budovaný na zelenej lúke, ale na mieste bývalého skladového objektu, čiže nie je to zásah do prírodného prostredia,“ dodáva.

Ceny budú vyššie kvôli polohe

Račianska ulica predstavuje už roky širšie, ale dosť lukratívne centrum Bratislavy. Preto aj ceny bytov nebudú podľa realitných maklérov nízke. „V tejto chvíli nemáme ešte finálny cenník. Skladbou bytov aj cenami bude projekt zameraný na širšiu strednú príjmovú triedu. Ceny sa budú pohybovať niekde okolo 1950 eur bez DPH,“ informuje Kavecký.

Odborníci odhadujú, že ceny budú porovnateľné s konkurenčným projektom Pri mýte, ktorý je v blízkosti. „Napríklad cena 2-izbového bytu s výmerou asi 50 štvorcových metrov sa bude pohybovať do 120-tisíc eur. Trojizbový byt o výmere asi 75 metrov štvorcových môže byť v cene do 170.000 eur,“ odhaduje Krajňak. Podľa Ondroviča byty môžu byť o niečo lacnejšie, od 1 600 eur až do 2 400 eur bez DPH za štvorcový meter. V ponuke Nových Slovanov majú byť jedno-až štvorizbové byty, pričom najviac má byť bytov strednej veľkosti. Začiatok stavby plánuje developer predbežne v druhej polovici roku 2016.

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je Bohumil Navrátil ml.
01 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 02 - Modified: 2024-01-25 12:55:24 - Feat.: - Title: Pri Moste Apollo v Bratislave zvažujú dva mrakodrapy, jeden s výškou 260 metrov 03 - Modified: 2023-12-19 16:18:04 - Feat.: - Title: Veľký biznis v srdci Bratislavy: Arca tam chcela mrakodrap, lukratívny pozemok teraz kúpil známy developer 04 - Modified: 2023-11-08 08:56:41 - Feat.: - Title: Najvyššia budova Slovenska je definitívne hotová, Bratislava má prvý mrakodrap 05 - Modified: 2023-10-27 12:00:00 - Feat.: - Title: VYSVETĽUJEME Aká vysoká musí byť budova, aby bola označená ako mrakodrap a koľko takých máme na Slovensku?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:09