StoryEditor

Kažimír: Tento rok bol pre nás drámou s dobrým koncom

31.12.2013, 15:54
Autor:
tasr, stltasr, stl

Uplynulý rok sa vyvíjal ako "na hojdačke". Po zlom začiatku roka došlo postupne k pozitívnemu zlomu vo vývoji viacerých ukazovateľov a jeho koniec je tak už optimistickejší. Takto hodnotí rok 2013 minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Z pohľadu nás na ministerstve financií to bola celkom dráma, ale s dobrým koncom," uviedol v rozhovore pre TASR.

Vyvrcholenie tejto drámy nastalo podľa neho v letnom období. Kým dovtedy musel opakovane oznamovať zlé čísla o vývoji ekonomiky a rozpočtu, počas prázdnin došlo k zlomu. Postupne zverejňované štatistiky hovorili napríklad o oživení súkromnej spotreby, zvyšovaní dôvery v ekonomike, spomaľovaní inflácie, ktoré umožňuje po dvoch rokoch opätovný rast reálnych miezd, dobré signály začali prichádzať aj z trhu práce. "Po nepríjemnom závere minulého roka a veľmi zlých výsledkoch prvého štvrťroka, ktoré sa prejavili v očakávanom poklese ekonomického rastu aj daňových príjmov, nastalo príjemné prekvapenie vo vývoji spomínaných parametrov," pripomenul Kažimír.

Za "čerešničku na torte" označil zlepšenie úspešnosti výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) v posledných mesiacoch roka. Prispela k tomu nová legislatíva z dielne rezortu financií, ale predovšetkým ide o výsledok cieľavedomého úsilia niekoľko tisíc ľudí na finančnej správe, polícii a prokuratúre, vyzdvihol minister. "Dnes môžem povedať, že toto úsilie donieslo skoro štvrť miliardy eur dodatočných príjmov len na úspešnosti výberu, teda bez zmeny sadzby, ani makroekonomický vplyv v tom nehral úlohu," podčiarkol Kažimír.

Efektivita výberu DPH totiž na Slovensku ešte donedávna niekoľko rokov po sebe klesala. Kým takzvaná efektívna daňová sadzba bola ešte v roku 2005 na úrovni 15,5 %, postupne klesla až na historicky najnižšiu úroveň 12,5 %. V treťom štvrťroku tohto roka sa však zvýšila na 13,5 %. Toto zlepšenie podľa šéfa rezortu financií prináša štátu dodatočné príjmy, ktoré sú v porovnaní s inými opatreniami ako zvyšovanie daní či znižovanie výdavkov priaznivejšie nielen vo vzťahu k ekonomickému rastu a životnej úrovni ľudí.

"Úspešnosť výberu daní hovorí aj o spravodlivosti daňového systému a podnikateľského prostredia. Som presvedčený o tom, že tým, čo najviac deformuje podnikateľské prostredie, je neférovosť medzi tými, ktorí platia dane, dodržiavajú predpisy a tými, ktorí ich nedodržiavajú. Tieto nožnice musíme postupne zatvárať a som presvedčený, že sme nastúpili dobrú cestu aj s konkrétnymi výsledkami," konštatoval Kažimír.

Verejné financie sú preto aj vďaka tomu blízko k splneniu tohtoročného cieľa 3-% deficitu. Na definitívne čísla a ich potvrdenie Eurostatom si však bude ešte potrebné počkať do apríla budúceho roka. Niečo však naznačí už výsledok štátneho rozpočtu, ktorý bude známy o niekoľko dní. "Hotovostný deficit, ktorý tiež hovorí veľa o hospodárení štátu, budeme vedieť prvý januárový týždeň. Tam sa môžeme tešiť na príjemné prekvapenia," avizoval minister.

01 - Modified: 2005-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nečakáné výsledky PKO Bank Polski
01 - Modified: 2022-05-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyššie platy alebo prázdne triedy v septembri? Učitelia dávajú vláde ultimátum 02 - Modified: 2022-05-06 09:13:46 - Feat.: - Title: Tankujeme stále drahšie, aj keď ruská ropa pre Slovensko zlacňuje 03 - Modified: 2022-05-03 12:01:22 - Feat.: - Title: Klimek informuje o pomoci podnikateľom v energetickej kríze 04 - Modified: 2022-05-03 06:44:03 - Feat.: - Title: Štát ich chce viac zdaniť. Stávkové spoločnosti veria v dialóg 05 - Modified: 2022-04-07 11:06:24 - Feat.: - Title: Prvá pomoc pomohla udržať množstvo pracovných miest, najúčinnejší bol kurzarbeit
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:28