StoryEditor

Penta cieli na masy. Luxus v megaprojekte chýba

07.10.2014, 00:00
Projekt Bory ponúkne 200 obchodov. Časť z nich v slovenskej premiére.

Dosiaľ v regióne neboli. Napriek tomu, že sú v západnej Európe pomerne úspešní, v našom regióne sme ich nenašli. Ich značku dosiaľ nenájdete ani v Česku či Maďarsku. Taliansky predajca bielizne Yamamay sa rozhodol do regiónu expandovať cez Slovensko.

Práve Yamamay je jednou z pár úplne nových značiek, na ktoré chce lákať obchodným komplex Bory. Centrum, za ktorým stoja finančníci z Penty, predstavilo podrobnosti. Otvárať chce 13. novembra. „Dúfam, že plánované otvorenie v novembri nič neohrozí,“ povedal riaditeľ Bory Mall Milan Klégr. Pre Bratislavu to bude na dlhé obdobie posledný projekt podobných rozmerov.


Prečítajte si aj: Penta ukázala megaprojekt v Bratislave. Otvorí ho o mesiac


Zmenšovanie a prekresľovanie

Penta predstavila projekt ešte v roku 2007. Vtedy pod menom The Port plánovala v Bratislave vytvoriť akúsi novú štvrť. V roku 2009 hovorila o rozpočte pre prvú fázu na úrovni 340 miliónov eur. Tá mala vytvoriť 85-tisíc štvorcových metrov prenajímateľnej plochy a nákupné centrum podobné Avionu či Auparku. Tieto zámery sa nakoniec nezrealizovali. Spoločnosť projekt niekoľkokrát prekresľovala a na čas dokonca prerušila stavebné práce. „Kríza nás zdržala,“ priznal otvorene Milan Klégr.


Čítajte viac:

Chronológia obchodného centra Bory

Bory majú tromf. Polohu


Aktuálne v projekte finišujú s poslednými úpravami. Oproti pôvodným plánom je menší aj lacnejší o viac než polovicu. Aj preto museli upravovať predajné plochy. „Časť, o ktorú bol projekt zmenšený, je pomerne veľká. Boli sme teda nútení zmenšiť prenajímané plochy,“ priznáva Klégr. Projekt chce ponúknuť 200 obchodov. Dominovať má hlavne móda.

Dvesto obchodov

Okrem Yamamay sa slovenskej premiéry dočkajú aj ďalšie značky. Medzi nimi poľský textilný reťazec Sinsay či populárna predajňa obuvi Skechers. Novinkou bude aj prvá predajňa Lego. Zastúpenie slovenských obchodov a značiek bude však minimálne. Značky, ktoré analytici zaraďujú medzi najluxusnejšie, tu však nenájdete. „Obchody sú postavené väčšinou na zahraničných značkách, ktoré sú na Slovensku etablované a tešia sa obľube zákazníkov,“ dodáva Hanzelová.

Konkurencie sa na okraji Bratislavy neobávajú. „Všetky obchodné centrá v Bratislave sú buď v centre, alebo vo východnej časti mesta. Pre nás je dôležitá spádová oblasť na Záhorí, všetky ostatné centrá sú umiestnené v centre mesta,“ dodáva Klégr. V oblasti od tunela Sitina až k českým hraniciam žije približne 160-tisíc ľudí. Výhody vybranej lokality potvrdzuje aj Ľubomír Drahovský, analytik agentúry Terno. „V okolí je síce viacero obchodov, ale skutočné komplexné nákupné centrum tam nie je,“ uviedol pre HN.

Bory Mall je len začiatok

Projekt Bory Mall na sever od Bratislavy je len začiatkom veľkého projektu Bory. Penta Investments má v úmysle obchodné centrum doplniť o Bory Retail zónu s viac ako 25 veľkokapacitnými obchodnými prevádzkami. Poslednou fázou projektu majú byť kancelárske priestory a rezidenčné komplexy Bory Home. Lokalita Bory sa tak má stať novou mestskou štvrťou Bratislavy.

01 - Modified: 2006-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anonymné vklady sú za miliardu
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Známa bratislavská štvrť s rozširovaním nekončí. Penta Real Estate mení stratégiu, pribudnúť má nový reťazec 02 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 03 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 04 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 05 - Modified: 2024-02-23 14:05:17 - Feat.: - Title: Nastal čas, aby sme zvážili predaj Bory Mall, tvrdí šéf Penta Real Estate pre HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 03:16