StoryEditor

Svetovou jednotkou je Toyota. Teraz má ďalší cieľ

26.07.2013, 19:00
Autor:
TASR, redTASR, red
Toyota chce predať takmer desať miliónov vozidiel. Túto hranicu nepokorila žiadna automobilka.

Japonská automobilka Toyota Motor zostáva naďalej svetovou jednotkou. Dokazujú to údaje za prvý polrok, ktoré ukázali, že najväčší svetový výrobca vozidiel predal za šesť mesiacov do konca júna celkovo 4,91 milióna osobných a nákladných áut. Informovali o tom agentúra AP a DPA.

V medziročnom porovnaní sa pritom odbyt automobilky v prvom polroku znížil o 1,2 percenta. Dopyt po jej vozidlách na zámorských trhoch však vzrástol o 2,4 percenta na 3,74 milióna vozidiel, a to najmä vďaka klientom v USA.

Napriek poklesu predaja Toyota prekonala americký koncern General Motors (GM), ktorý v prvých šiestich mesiacoch roka predal 4,85 milióna áut, a taktiež svetovú trojku, nemeckú skupinu Volkswagen (4,7 milióna predaných vozidiel).

GM bol sedem desaťročí najväčším predajcom áut na svete, ale v roku 2008 ho japonská firma vytlačila z pozície svetovej jednotky. Americkému koncernu sa v roku 2011 nakrátko podarilo predbehnúť Toyotu, no iba preto, že Japonsko v tom roku zasiahli ničivé zemetrasenie a prívalové vlny, ktoré poškodili závody subdodávateľov tamojších automobiliek.

Toyota sa však už spamätala z katastrofy a znova obsadila prvú priečku v rebríčku predaja napriek tomu, že jej odbyt na významnom čínskom trhu poškodil územný spor medzi Pekingom a Tokiom o neobývané ostrovy v Juhočínskom mori.

V druhom kvartáli však General Motors predal prvý raz po šiestich štvrťrokoch viac áut ako Toyota Motor. Podľa agentúry Bloomberg to len potvrdzuje vzkriesenie amerických automobiliek.

Predaj Toyoty v 2. kvartáli mierne klesol, čo je odrazom závislosti automobilky od domáceho trhu, kde sa dopyt znižuje. Ďalším dôvodom bol slabý predaj v Číne, ktorý poškodzuje územný spor medzi Pekingom a Tokiom. Trh v USA sa zotavuje, ale zároveň sa pritvrdzuje aj konkurencie.

Toyota očakáva, že jej predaj tento rok sa vyšplhá takmer na 10 miliónov vozidiel. Túto hranicu nikdy žiadna automobilka nepokorila. Japonská automobilka zverejní správu o hospodárení 2. augusta. Analytici očakávajú nárast zisku o 48 % vďaka oslabeniu jenu. Japonská mena od začiatku roka znehodnotila voči doláru viac než o 12 percent.

Vývoj kurzu japonského jenu voči americkému doláru
01 - Modified: 2004-11-18 08:28:52 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo zaplatí DPH za školy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:37