StoryEditor

Slovensko sa priblížilo ku kľúčovému cieľu

17.09.2013, 00:00

Vláda má na dosah splnenie svojho hlavného záväzku. Výrazne sa totiž zužuje výpadok za desiatky miliónov eur, ktorý Slovensko delil od trojpercentného deficitu. A to vďaka rýchlejšiemu rastu. S tým najnovšie podľa zistení HN počíta rezort financií. Naša ekonomika by tak mala v tomto roku rásť 0,8-percentným tempom, namiesto pôvodne odhadovaných 0,5 percenta. V preklade to znamená jediné – štát by na daniach a odvodoch mohol vybrať viac, ako pôvodne plánoval.

Ťahá nás dopyt zo zahraničia
Štátna pokladnica by tak navyše mohla dostať približne 70 miliónov eur. Podobná suma nás pritom delila práve od stlačenia deficitu pod tri percentá. Ako upozorňuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis, aj doterajší vývoj vyzerá sľubne. „Čísla plnenia štátneho rozpočtu zatiaľ naznačujú, že deficit okolo troch percent nie je nesplniteľná méta,“ potvrdil aj analytik Stanislav Pánis z J&T Banky.

Odhadom o rýchlejšom raste nahráva aj vývoj v eurozóne. Tá sa v druhom štvrťroku dostala po roku a pol z recesie a nálada európskych podnikateľov sa zlepšuje. „Spoločnej ekonomike eurozóny, zdá sa, pomohla dlhodobo uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky a čiastočné zmiernenie škrtov,“ vysvetľuje analytik Andrej Arady z VÚB.

Okrem toho nás začína ťahať po mesiacoch aj domáca spotreba. Ako však upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská, práve ona pre nás môže byť v najbližších mesiacoch rizikom. Pri 14,3-percentnej nezamestnanosti totiž hrozí, že ľudia začnú míňať menej.

Všetko však bude v prvom rade závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať situácia mimo Slovenska. A to najmä v Česku či Nemecku, teda u našich hlavných obchodných partnerov.

Miernejšie zásahy
Napriek pozitívnemu vývoju by však vláda podľa odborníkov nemala zmäkčiť škrty. „Najmä treba prijať opatrenia, ktoré prinesú trvalú úsporu alebo trvalý príjem do rozpočtu,“ tvrdí analytik Juraj Valachy z Tatra banky.

Podľa Pánisa môže štát utiahnuť opasok cez zefektívnenie činnosti úradov či mzdové úspory. Z príjmovej stránky by bolo dobré pokračovať vo výbere daní alebo v boji proti daňovým únikom, ako sa už rezort financií pokúša od začiatku roka. Štátna pokladnica by tak istou sumou zaplnila 400-miliónovú dieru, ktorú vláda ešte stále potrebuje zaplátať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:04