StoryEditor

EPH bude za úver aj kupovať

03.06.2014, 00:00
Energetika. Energetický a průmyslový holding získal od viacerých bánk pôžičku v hodnote 1,8 miliardy eur.

Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý vlastnia finančníci z J&T, najbohatší Čech Petr Kellner cez svoju skupinu PPF a miliardár Daniel Křetínský, má s najväčšou pravdepodobnosťou v pláne ďalšie rozširovanie. Od viacerých bánk totiž získali obrí úver. Ide o sumu 1,8 miliardy eur, ktorá im má pomôcť vyplatiť Petra Kellnera zo skupiny, ale zároveň i expandovať. „Podľa môjho názoru by skupina mohla mať záujem o ďalšieho distribútora elektriny na Slovensku alebo v Česku, prípadne o synergické investície v oblasti distribúcie a skladovania plynu,“ povedal Martin Javorček, partner v advokátskej kancelárii Maple & Fish. Na spresnenie – EPH je spoluvlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu, v ktorom má aj manažérsku kontrolu. Podľa Javorčeka by v centre Křetínskeho záujmu mohla byť opäť Západoslovenská, ale aj Východoslovenská energetika.

EPH sa nevyjadruje

Daniel Častvaj, riaditeľ marketingu a komunikácie EPH, na otázky HN k získanému úveru, ale aj možným akvizíciám reagoval stroho:„Nebudeme komentovať špekulácie, ktoré sa objavili v médiách.

Podľa neoficiálnych informácií v prípade ZSE by EPH iba opätovne prejavilo svoj záujem o túto firmu. Ešte predtým, ako vstúpili do Stredoslovenskej energetiky, v hľadáčiku mali práve ZSE. Z rokovaní však nakoniec zišlo, nemecký gigant E. ON vtedy vyhlásil, že sa z firmy stiahnuť neplánuje. Aj v prípade, že by rokovania nanovo odštartovali, o slovo by sa v tomto prípade zrejme prihlásil Protimonopolný úrad, ktorý by mohol mať problém možné spojenie odobriť.

Ako vraví Javorček, veľkí hráči ako E. ON či RWE (vlastník VSE) potrebujú nové peniaze na vlastné investície v zaujímavejších a dynamicky sa rozvíjajúcich lokalitách sveta:„Slovensko radi opustia, ak za svoje aktíva dostanú férovú cenu.“

Refinancujú pôžičku

O tom, že druhá najväčšia česká energo firma (hneď za pološtátnym gigantom ČEZ) získala úver, informoval český denník E15. Ten sa odvolal na zdroje z bankových kruhov. Podľa denníka časť z týchto peňazí poslúži aj na odkúpenie štvorpercentného podielu v EPH, ktorý drží Petr Kellner. Ďalších 40 percent ovláda J&T a pätinu má Křetínský. „Takmer dvojmiliardová pôžička nadväzuje na skoršiu transakciu. Ide totiž o refinancovanie pôvodného akvizičného úveru 1,5 miliardy eur, ktorý holdingu poskytlo konzorcium bánk v januári 2013 na nákup 49-percentného podielu v plynárňach,“ píše denník E15. Podiel EPH kúpil od európskych energetických kolosov E. ON a GDF Suez. Od začiatku roka 2013 už EPH dokázal z tohto úveru splatiť vyše 500 miliónov eur.

Nový úver získali od americkej Citibank, britskej Royal Bank of Scotland, francúzskej Société Générale a talianskej UniCredit Bank.

01 - Modified: 2006-06-12 17:36:00 - Feat.: 0 - Title: Hygienici monitorujú kvalitu vody na prírodných a umelých kúpaliskách
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:33