StoryEditor

Ich zásadami by sa mal riadiť aj štát

27.11.2013, 23:01
Diskusia HNClubu

Peter Vavro, šéfredaktor Hospodárskych novín

Vediete firmu na základe Baťových princípov?

Marek Kudzbel:Firmu vedieme na základe baťovských systémov. V spoločnosti musí fungovať spolupráca, firma musí byť obsadená ľuďmi, ktorí dokážu samostatne rozmýšľať. Firma, ktorá sa chce úspešne rozvíjať, musí byť založená na spolupodielnictve. Toto sú len niektoré z princípov podnikania Baťu, ktoré uplatňujeme.

Marián Ostatník, riaditeľ nadácie AZEN

Bič na krízu je profesionalita Baťova a Slovensko a Európa musia tento bič použiť. Je šanca aplikovať Baťov princíp i na problémy eurozóny?

Peter Krištofovič:Odpoviem cez Baťovu myšlienku. Pomery nie sú vinné nikdy a ničím, vždy sú vinní konkrétni ľudia. Každá firma je odrazom jej topmanažmentu či vlastníka. Štát je odrazom jeho predstaviteľov, ktorí ho vedú. Otázkou dnes je, kedy Slovensko nájde takých lídrov, ktorých budú ľudia radi nasledovať. Možno by pomohlo, keby si ľudia uvedomili, že treba menej počúvať a viac pozorovať. Veľmi by som si želal, aby bolo čoraz viac vedúcich osobností vzorom a viedli správne komunitu, za ktorú zodpovedajú. Vďaka tomu sa firmy, krajiny a ich ekonomiky posunú dopredu.

Ferdinand Hlavatý, Badík & Partners

Bol proces voči Baťovcom po roku 1948 jediným politickým procesom?

Zdeněk Pokluda:Nebol, a zdôvodním, prečo. Tá veľká averzia komunistov voči firme Baťa, ktorá bola symbolom neobyčajného úspechu, tak tá sa začala už v roku 1945. V tom čase bolo bežné zastrašovanie ľudí, ktoré sa však neskončilo procesom. Dva procesy boli v roku 1947, ich účelom bolo odsúdiť meno Baťa. Vystupovali tu dvaja ľudia – Dominik Čipera, člen protektorátnej vlády, a Jan Baťa, na ktorého boli uvalené rôzne obvinenia. Súdy sa skončili zároveň, keď bol Čipera absolútne oslobodený a Jan Baťa odsúdený. Odsudzovanie mena Baťa sa konalo v troch súdoch, a to v rokoch 1947,1948 a 1954.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:55