StoryEditor

Sklárstvo na Slovensku

17.09.2013, 00:00

Sklársky priemysel sa u nás dlhodobo prepadáva. Kríza preň bola skôr prostriedkom, ktorý odkryl jeho problémy, než ich dôvodom. Vidno to nielen na prípade poltárskeho Slovglassu, ale rovnaký osud postihol aj najväčšie sklárne v Čechách, spoločnosť Bohemia Crystalex Tradingu. Obidve firmy totiž doplatili najmä na úzke produktové i regionálne zameranie. Povestným klincom do rakvy bola lacná konkurencia z Číny a v prípade českej firmy aj rast národnej meny oproti doláru. Na Slovensku sa trh v krízových rokoch prečistil a dnes na ňom pôsobia štyri väčšie sklárske podniky.

Rona Lednické Rovne
Posledný veľký sklársky výrobca s čisto slovenským vlastníckym pozadím. Základom jej ponuky je nápojové sklo a stolovacie doplnky, a teda primárnym partnerom sú reštaurácie a hotely. Aj Rona väčšinu svojej produkcie vyváža do zahraničia. Podstatnou je pre firmu partnerstvo s leteckými spoločnosťami, v ktorých si vybudovala pozíciu svetového lídra v dodávkach nápojového skla. V súčasnosti zamestnáva takmer 1 300 ľudí.

Vetropack Nemšová
Patrí do švajčiarskej sklenárskej siete, ktorá pôsobí aj v ďalších krajinách Európy, napríklad v Rakúsku, Chorvátsku, Českej republike a na Ukrajine. Venuje sa výrobe sklených obalov. Od svojho príchodu na Slovensko tu materská firma preinvestovala asi 70 miliónov eur a zachováva si stabilný odbyt i tržby. Takmer polovica produkcie spoločnosti smeruje do zahraničia.

Medical Glass
Zastúpila miesto bratislavskej spoločnosti Technické sklo a je dcérskou spoločnosťou talianskej Stevanato Group. Prepad sklárskeho priemyslu ju zasiahol minimálne, keďže jej kľúčovým odberateľom sú firmy z farmaceutického prostredia, pre ktoré vyrába napríklad sklené ampulky. Od roku 2008 výrazne rastie v tržbách i počte zamestnancov. Tých pribudlo približne šesťdesiat.

Johns Manville Slovakia
Trnavský podnik, ktorý sa venuje výrobe technického skla, je dnes súčasťou Berkshire Hathaway svetoznámeho podnikateľa Warrena Buffetta. Po počiatočných investíciách krátkodobo rástla, no neskôr padla a od roku 2008 prepustila asi štyri stovky zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:05