StoryEditor

Zo situácie okolo Váhostavu vyjde najlepšie Široký, vyhlásil Figeľ

15.04.2015, 22:14
Autor:
TASRTASR

Zo súčasnej situácie okolo reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK vyjde najlepšie Juraj Široký, ktorý stojí v jej pozadí. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda parlamentu a šéf KDH Ján Figeľ.

Figeľ takto reagoval na najnovšie opatrenia, ktoré chce vláda zaviesť do procesu ozdravovania firiem. Podľa šéfa kresťanských demokratov je to však len riešenie Širokého dlhov prostredníctvom mechanizmu, ktorý do procesu vťahuje štátne aktíva.

Vláda chce totiž na aktuálnej mimoriadnej schôdzi prijať v skrátenom režime zmeny, ktoré zavedú do praxe to, že si malí veritelia budú môcť od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to zo ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nemali vymazať.

Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Po novom vláda navrhuje zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

Figeľ sa však domnieva, že ak majú byť podlžnosti firiem odkupované za štátne aktíva, je tu obava, že nič z nich sa nevráti späť. Pretože zisky nie sú právne vymáhateľné a sú ekonomicky otázne. Figeľ sa tiež pýtal, na čo by to tieto spoločnosti aj robili, keď politicky problém vláda "vyrieši" cez štátne aktíva. "Tie naozaj patria všetkým ľuďom, nie vláde. Vláda nemá ani jedno jediné svoje vlastné euro, všetky patria občanom," zdôraznil.

Podľa opozičnej SDKÚ-DS začal premiér po utorkovom (14.4.) rokovaní vlády s trápnym licitovaním a živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorým Váhostav-SK nevyplatil faktúry za milióny eur, zvýšil ponuku o desať percent. "Slovensko sa posunulo oveľa ďalej, než je ochotný Robert Fico pripustiť a pochopiť. Živnostníci a drobní podnikatelia nenaleteli na marketingovú ponuku vlády, že štát od nich odkúpi pohľadávky Váhostavu-SK za smiešnych 40 %. Preto dnes zvýšil ponuku na 50 %," tvrdí strana vo svojom stanovisku.

Ku kritike sa pridala aj podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská. Podľa nej nie je riešením, aby reštrukturalizáciu zatiahol štát. Pre stranu je prijateľné len také riešenie, ktoré bude garantovať minimálne 50-% uspokojenie pohľadávok veriteľov. "Na to, aby to bolo spravodlivé, musí ale na reštrukturalizácii participovať manažment a majitelia, pretože tí ten stav spôsobili," dodala Žiťňanská.

 

 

01 - Modified: 2007-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hepburnová by oslávila sto rokov
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:41