StoryEditor

Hepburnová by oslávila sto rokov

11.05.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Oduševnená tvár, vysoká štíhla postava a osobitné kúzlo. Taký obraz si o nej zachovali mnohí režiséri a producenti. Ak by Katharine Hepburnová žila, zajtra by mala rovných sto rokov.
Počas svojej kariéry stvárnila viac ako 50 filmových úloh, za 12 z nich ju nominovali na Oskara. Jedna z najvýznamnejších herečiek 20. storočia sa v zlatej ére tridsiatych rokov vymykala svojím nekonvenčným až antihollywoodskym vystupovaním. Nosila často nohavice, aj keď v tých časoch to bol výhradne mužský odev. Odmietala aj počas filmovania používať mejkap, pózovať fotografom, dávať rozhovory alebo autogramy, čim si však vyslúžila nepriazeň kritikov i publika. Divákov si však vedela získať tak, že rovnako ako jej hrdinky bola energická a cieľavedomá žena.
Z jej filmografie možno spomenúť film Mária Stuartová (1936), Leopardia žena (1938) alebo Adamovo rebro (1949), kde si zahrala so svojím životným partnerom Spencerom Tracym. Spolu hrali v ôsmich filmoch, ich poslednou snímkou bolo Hádaj, kto príde na večeru (1967). Za ten získala jedného zo štyroch Oskarov. Zomrela vo veku 96 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:08