StoryEditor

Agentúra nefunguje, pomáhajú Česi i Rakúšania

19.05.2004, 00:00

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v súčasnosti nevydáva vývozné a dovozné licencie, lebo zatiaľ nie je akreditovaná. Podnikatelia sa však môžu obrátiť na hociktorú akreditovanú agentúru v členských krajinách Európskej únie. Pre HN to uviedol pracovník PPA Juraj Šesták. Podľa neho pre slovenských vývozcov a dovozcov, ktorí podľa predpisov únie musia žiadať o licencie do tretích krajín, je najvýhodnejšie obrátiť sa na agentúry v Prahe alebo vo Viedni.
"Štátny poľnohospodársky intervenčný fond prijíma v súčasnosti žiadosti o licencie aj od slovenských podnikateľov," potvrdila za českú platobnú agentúru Alena Bjačková. Dodala, že pokiaľ by si slovenské podniky uplatňovali aj nárok na vývozné subvencie, musia tovar, na ktorý žiadajú podporu, precliť v Českej republike. Platí tu totiž nariadenie, že o vývozné subvencie sa musí žiadať v krajine, v ktorej sa podáva vývozné vyhlásenie.
HN požiadali ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona o informáciu, kedy bude Pôdohospodárska platobná agentúra akreditovaná. Jeho hovorkyňa Katarína Czajliková uviedla, že agentúra dostane podmienečnú akreditáciu v júni - dátum spresniť nevedela - a konečnú akreditáciu v priebehu októbra.
Slovenskú platobnú agentúru má akreditovať minister pôdohospodárstva (hoci napríklad českej platobnej agentúre udelil akreditáciu minister financií) na základe výsledkov predakreditačnej previerky. Tú v súčasnosti vykonáva audítorská spoločnosť Deloitte & Touche. "Pri podmienečnej akreditácii budú definované menej závažné nedostatky, ktoré ešte treba odstrániť, ale nebránia akreditácii," povedala Czajliková.
"Plus pre farmárov na Slovensku je, že neakreditovaná agentúra nemôže strhávať pokutu - jedno percento z priamych platieb tým, ktorí podajú žiadosť po 14. máji," povedal pre HN predseda Poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec s tým, že túto informáciu si komora overila v Bruseli. S vývoznými a dovoznými licenciami zatiaľ pomáhajú okrem Čechov aj Rakúšania. Podľa Oravcových informácií zatiaľ ešte nikto z podnikateľov nežiadal o vývozné náhrady, ktoré by agentúra tiež mala vyplácať.
Agentúra prijala do 14. mája 10 900 žiadostí o priame platby a o podporu vybraných plodín. "Žiadosti sa teraz ukladajú do počítačového systému na spracovanie. Pokiaľ prebehne tento proces, PPA bude akreditovaná," odpovedal Šesták na otázku, či slovenskí farmári neprídu v tomto roku pre nepripravenosť agentúry o eurodotácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:03