StoryEditor

Cloud raz ovládne svet. Šetrí čas aj peniaze

22.09.2014, 00:00
Autor:
RedRed
David Chappell povie všetko, čo ste chceli vedieť o cloude a báli ste sa opýtať.

Aj malé firmy môžu snívať veľké sny. A lietať v oblakoch. Teda aspoň tých virtuálnych, vďaka cloud computingu (cloud zamená v preklade oblak, pozn. red.). S takouto myšlienkou prichádza do Bratislavy jedna z najvčších celebrít Silicon Valley, David Chappell.

O cloude sa hovorí ako o kľúčovej technológii 21. storočia. Prečo sa jej prikladá taký veľký význam? "Cloud dokáže vyťažiť z IT riešen pre firmu oveľa viac. Od nových funkcií a zodpovednosti, inovácií a tiež lepšie využitie finančných prostriedkov na IT," vysvetľuje Chappell v jednej zo svojich prezentácií. Na HN Clube v utorok 23. septembra v hoteli Crowne Plaza bude Chappell hovoriť najmä o cloude a jeho využití nielen v IT biznise. A to nielen o jeho kladoch, ale aj možnom riziku. Ani technológa cloud nie je dokonalá. "Cloud samozrejme so sebou prináša aj istú mieru rizika. Nielen toho technologického, ale aj obchodného. A to dokážu zhodnotiť iba lídri," konštatuje Chappell.

Prečo práve Cloud

Cloud šetrí peniaze a zároveň zvyšuje efektivitu práce. Zjednodušene by sme ho mohli nazvať miestom, do ktorého majú prístup aj firmy, aj jej zákazníci. Na cloude môžu byť len tak uložené dáta, ale môžu na ňom bežať aj aplikácie. Firma si však zároveň môže ponechať svoje vlastné aplikácie a dáta na svojich vlastných serveroch. "Firma si stál môže prevádzkovať služby vo svojich dátových centrách. Cloud však poslúži v prípadoch, kedy do dáva väčší zmysel," vysvetľuje Chappell.
Podľa analýzy spoločnosti Gartner je cloud technológiou, ktorá v budúcnosti získa ešte omnoho väčší význam ako dnes. A to nielen pre firmy, ale aj pre koncových používateľov. Mnohí už poznajú iCloud od spoločnosti Apple, či aplikácie Dropbox či SkyDrive od Microsoftu. Firmy zase budú čoraz viac využívať analýzu veľkých dát (Big data). Gartner predpokladá, že v roku 2016 sa až 60 percent všetkých bankových operácií bude odohrávať na cloude. O rok neskôr sa má analýza veľkých dát využívať zo 40-tich percent aj na trhoch, na analýzu cenných papierov, komodít a akcií.

Kto je David Chappell

Ide o jedného z najvýznamnejších spíkrov v Silicon Valley, ktorý viedol kľúčové prezentácie na viac ako stovke významných konferencií na piatich kontinentoch. Jeho semináre navštívili desaťtisíce IT manažérov, softvérových architektov a vývojárov vo viac ako 45 krajinách. Komentáre Davida Chappella sa objavili v takých významných médiách, ako napríklad The New York Times či CNN.com. Medzi jeho klientov patrí nielen Microsoft, ale i HP či IBM.

01 - Modified: 2006-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Beckham má depresie
01 - Modified: 2022-05-05 14:48:43 - Feat.: - Title: Šéf SPP pre HN: Ak zvládneme august, plyn pre priemysel nebudeme obmedzovať. Reštrikcie však budú 02 - Modified: 2021-02-24 19:25:48 - Feat.: - Title: Daniari pracujú na veľkej zmene pre podnikateľov, eFaktúra prinesie do kasy desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2020-12-20 21:59:29 - Feat.: - Title: HNClub: Zastavili sme pád, vzpruží nás až vakcína. Kažimír predostrel vyhliadky Slovenska 04 - Modified: 2020-11-19 22:10:27 - Feat.: - Title: Ani po 10 rokoch sme sa neodrazili odo dna. V jednom smere Slovensko zaostáva za celou Európou 05 - Modified: 2020-11-12 22:02:37 - Feat.: - Title: Nová nádej pre cestovný ruch. Vláda pripustila, že zníženie DPH je stále v hre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:11