StoryEditor

Nemci odložili expanziu na Slovensku

10.09.2013, 00:00
Plánovali spojenie s Nemcami, nárast trhového podielu a expanziu do okolitých krajín.

Alternatívni energetickí dodávatelia Magna EA však doplatili na neustále zmeny cenových podmienok skupovania elektriny a plynu. Nemecký partner VNG aj kvôli nim svoje plány rozšíriť svoj biznis na Slovensku spomalil. Hoci to pre Magnu EA neznamená vážne problémy, zastavili plán expanzie. „Interne hovoríme iba o tom, že s VNG by niektoré veci mohli napredovať rýchlejšie,“ potvrdzuje isté sklamanie konateľ Magna EA Martin Ondko (na snímke).

Alternatívni dodávatelia zazlievajú štátnemu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zvyšovanie poplatkov za transport energií aj neustále zasahovanie do pravidiel obchodovania na trhu.

Konečnému spotrebiteľovi tak nemôžu ponúknuť také výhodné ceny, ako chceli.

Znižovanie konkurencieschopnosti
„Regulácia je nezdravá v tom, že sa začína regulovať aj konkurenčné prostredie, teda nie len monopolné činnosti,“ pokračuje v kritike Martin Ondko. Na mysli má napríklad nedávnu zmenu fakturácie z distribútorov na dodávateľov, kde si môžu dodávatelia konkurenčné prostredie napríklad z hľadiska cenotvroby budovať len v takzvaných opravkách nedobytných pohľadávok. Znamená to efekt, že alternatívni dodávatelia nedokážu upravovať ceny do takej miery, aby mohli veľkým firmám konkurovať naplno. Významným problémom je aj zvyšovanie prepravných poplatkov, ktoré platia práve alternatívni dodávatelia.

Zvyšovanie prepravných poplatkov
Najvýraznejšie sa to prejavuje na alternatívnom predaji plynu. Práve dodávkami plynu aj pre domácnosti sa chcela Magna EA po spojení s VNG zaoberať prioritne. V tom tkvie tiež rozpačité spomalenie fúziových rokovaní. „V oblasti predaja zemného plynu nás napríklad tento rok negatívne zaskočila neočakávaná zmena prepravných taríf eustreamu, ktoré regulátor schválil neobvykle od 2. 5. 2013, a to tak, že prepravu plynu z Lanzhotu na vstupnom bode zvýšil o 250 percent a na vstupnom bode Baumgarten o 50 percent,“ hovorí konateľ VNG Slovakia Matej Matulay. To, že sa štát pokúša regulovať ceny dodávok plynu, môže mať teda opačný efekt – alternatívni dodávatelia nedokážu ponúknuť konečnému spotrebiteľovi takú výhodnú cenu, ako plánovali. Situácia hrá do karát iba veľkým firmám.

Cenotvorba v štátnych rukách
Podľa posledného diania možno usudzovať, že sa budú regulácie cien dodávok plynu iba sprísňovať. Štát totiž plánuje do vlastných rúk prevziať časť Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). „Prevzatie SPP znamená len toľko, že snaha tejto spoločnosti presvedčiť ÚRSO o zreálnení cien pre domácnosti už nebude taká intenzívna,“ potvrdzuje trend sprísňovania pravidiel analytik INESS Martin Vlachynský. Ministerstvo hospodárstva nesúhlasí s tým, že by boli regulácie prehnané. Ani s tým, že by nimi boli znevýhodňovaní alternatívni dodávatelia. Zákon medzi veľkými a malými dodávateľmi nerobí rozdiely. „Všetci predajcovia  energií majú možnosť podnikať a majú aj zákonom stanovené podmienky pre túto činnosť. ÚRSO v rámci regulácie má svoje odôvodnené postupy,“ konštatuje hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.






 

01 - Modified: 2005-06-07 15:48:40 - Feat.: 0 - Title: O budúcnosť na olympiáde sa bojí 15 športov, podľa Chmelára aj vodný slalom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:03