StoryEditor

O budúcnosť na olympiáde sa bojí 15 športov, podľa Chmelára aj vodný slalom

07.06.2005, 18:50
Autor:
TASRTASR
Až pätnásť z 28 olympijských športov sa údajne obáva o svoju ďalšiu existenciu pod piatimi kruhmi. MOV bude 8. júla postupne rozhodovať v tajnej voľbe o každom športe. Podľa predsedu SOV Františka Chmelára sa v pásme ohrozenia určite pohybuje aj najúspešnejší slovenský šport v samostatnej ére vodný slalom.

Až pätnásť z 28 olympijských športov sa údajne obáva o svoju ďalšiu existenciu pod piatimi kruhmi. Mesiac pred singapurským 117. zasadnutím Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré bude rozhodovať o dejisku i programe Hier XXX. olympiády v roku 2012, sa v Ženeve zišli zástupcovia všetkých letných športových federácií, aby prerokovali spoločný postup.
MOV bude 8. júla postupne rozhodovať v tajnej voľbe o každom športe, pričom na to, aby sa zaradil do programu hier, musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. "Som presvedčený, že minimálne 15 zväzov sa obáva o svoju účasť," vyhlásil prezident Medzinárodnej bejzbalovej federácie a člen exekutívy Asociácie letných olympijských športových federácií Aldo Notari a dodal: "Myslím, že obávať sa je úplne prirodzené, no v záujme každého by malo byť, aby v programe hier zotrvali všetky súčasné odvetvia."
Podľa predsedu Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára, ktorý spoločne s čestným členom MOV Vladimírom Černušákom do Singapuru pocestuje, sa v pásme ohrozenia určite pohybuje aj najúspešnejší slovenský šport v samostatnej ére vodný slalom. "Priznám sa ale, že doteraz mi je záhadou, či sa bude hlasovať o športových odvetviach ako celku, alebo o jednotlivých športových disciplínach," zdôveril sa šéf SOV, ktorý rovnako ako Černušák nebude mať hlasovacieho právo.
Prezident MOV Jacques Rogge presadil už v minulosti rámcové čísla, ktoré už žiadny organizátor OH nesmie prekročiť - 28 športov, 301 medailových podujatí a maximum 10.500 športovcov. Na prípadné uvoľnené miesta pod piatimi kruhmi sa už tlačí pätica ďalších športov - golf, rugby, squash, karate a kolieskové korčuľovanie. Už v roku 2002 Rogge navrhoval vylúčiť bejzbal, softbal a moderný päťboj a nahradiť ich golfom a rugby. Naposledy sa zo skupiny, ktorá okrem účasti na najväčšom športovom podujatí planéty zaručuje aj nemalé finančné zisky z vysielacích práv, porúčalo v roku 1936 pólo.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko objavilo stratený poklad -- krajanov 02 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:22