StoryEditor

Nebude ma poučovať nikto a najmä nie Dzurinda, vyhlásil Fico k sankciám

14.08.2014, 13:50
Autor:
tasr, stltasr, stl
Premiér Robert Fico stále tvrdí, že obojstranné sankcie medzi Ruskom a EÚ sú nezmyselné.

Situácia na Ukrajine nás mimoriadne vyrušuje. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní s ministrom hospodárstva SR Pavlom Pavlisom (Smer-SD) a so zástupcami spoločností Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a Eustream o možnosti vzniku plynovej krízy v súvislosti s pripravovanými sankciami Ukrajiny voči Rusku.

Plynová kríza
"Dnes nemôžeme vylúčiť, že by mohlo dôjsť k scenáru, ktorého svedkami sme boli 1. januára 2009. Vtedy prišlo k odstaveniu dodávok zemného plynu, pokiaľ ide o tranzit cez Slovensko. Na tomto pracovnom stretnutí sme dnes hovorili o troch okruhoch," priblížil.

Prvou témou, ktorá premiéra podľa jeho slov zaujímala najviac, bol momentálny stav v dodávkach zemného plynu pre Slovensko – pre domácnosti, pre podnikateľské prostredie, ako aj pri plnení si záväzkov, ktoré má SR ako tranzitná krajina pre zemný plyn. "S určitou mierou uspokojenia môžem konštatovať, že dodávky plynu cez Slovensko idú presne podľa plánu, nemáme žiadne prerušenia. Boli by sme najradšej, keby takýto stav bol trvalý, ale keď sa pozeráme na situáciu na Ukrajine, musíme sa pripravovať aj na podstatne komplikovanejšie varianty a scenáre," spresnil.

"Je zvláštne, ak krajina, ktorá podpísala asociačnú dohodu s EÚ a ktorej sa všetci snažíme pomôcť, namiesto toho aby koordinovala svoje postoje s EÚ, tak robí jednostranné kroky, ktoré možno v tomto okamihu len formálne, ale predsa len ohrozujú individuálne ekonomické záujmy členských štátov EÚ," poznamenal predseda vlády SR na adresu Ukrajiny a ňou schvaľovaného tzv. sankčného zákona.

Plné zásobníky
Tretím okruhom, ktorým sa premiér na rokovaní s plynármi zaoberal, boli podľa neho scenáre o tom, čo ak by prišlo k odpojeniu dodávok zemného plynu na Slovensko, bez ohľadu na to, či by na vine bola ukrajinská alebo ruská strana. "Konštatujem opäť so spokojnosťou, že sa blížime k praktickému naplneniu všetkých zásobníkov na plnú kapacitu. Je to otázka niekoľkých dní, keď budeme môcť konštatovať, že zásobníky sú naplnené na úroveň 98 % až 99 %," podčiarkol.

"Slovensko po skúsenostiach s krízou v roku 2009, aj vďaka úsiliu, aké vtedy na to vynaložila moja prvá vláda, je dnes pripravené pre prípad zastavenia dodávok zemného plynu, a to či už z rozhodnutia Ukrajiny alebo Ruskej federácie. Máme nielen plné zásobníky zemného plynu, ale predovšetkým máme aj dva reverzné body na západnej hranici, ktoré nám umožňujú doručiť na územie Slovenska toľko plynu, koľko potrebujeme na svoju vlastnú vnútornú spotrebu. Dokonca sme schopní realizovať aj reverzný tok plynu na Ukrajinu v kapacite, ktorá je dnes umožnená cez tzv. vojanskú rúru," dodal.

Nezmyselné sankcie
Predseda vlády SR trvá na postoji, že "ak je krízová situácia, treba ju riešiť inými metódami ako nezmyselnými sankciami". "Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých," zdôraznil Fico na okraj vzájomných sankcií medzi EÚ a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorá chce prijať tzv. sankčný zákon.

"Komu vyhovuje, že EÚ klesá z hľadiska výkonnosti? Komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska výkonnosti. Komu vyhovuje, že Ukrajina je prakticky ekonomicky na kolenách? Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie," doplnil premiér s tým, že jeho "nebude poučovať o medzinárodnej politike nikto a najmä nie taký politik, ktorý súhlasil s preletom bombardovacích lietadiel NATO, ktoré zabíjali civilistov v Srbsku".

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda totiž v rozhovore pre denník Sme vyhlásil, že Fico výrokmi o tom, že vzájomné sankcie sú nezmyselné a ohrozujú Slovensko škodí reputácii krajiny a znižuje jej dôveryhodnosť.

Kaník: Fico zaútočil na Ukrajinu
Robert Fico dnes zaútočil na Ukrajinu zo západu. Uviedol to predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník v reakcii na vyjadrenia premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) po dnešnom pracovnom rokovaní s predstaviteľmi spoločností SPP a Eustream.

"Robert Fico pokračuje vo svojej politike verného ruského spojenca a zatiaľ čo Putinove Rusko útočí na Ukrajinu z východu, Fico tak činí zo západu. Na jednej strane potvrdil, že Slovensko, čo sa týka dodávok plynu je plne zabezpečené, plynové zásobníky sú takmer plné, dodávky pokračujú neprerušene, zároveň obvinil Ukrajinu z ohrozovania energetickej bezpečnosti EÚ. Aj keď na to nie sú najmenšie dôvody," povedal opozičný poslanec.

Ak podľa Kaníka nastanú problémy s dodávkami ruského plynu do Európy, tak jedine vďaka eskalácii konfliktu, ktorý vyvoláva ruská strana, vďaka bezprecedentnému narúšaniu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom a separatistami, ktorých podporuje. Tieto fakty Robert Fico úmyselne ignoruje a snaží sa vo verejnosti vyvolať dojem, že zdrojom problémov je obeť agresie, teda Ukrajina.

01 - Modified: 2006-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda pripravuje auto na etanol
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:10