StoryEditor

Štát spúšťa lotériu. Za bločky dá tisíce eur

27.08.2013, 00:00
Daňové úniky. Od začiatku septembra ministerstvo financií spúšťa lotériu účteniek.

Nezahadzujte blok za obed, lebo nikdy neviete, kedy môže mať hodnotu tisícok eur. Takéto motto by mali mať na pamäti Slováci od začiatku septembra, keď navštívia reštaurácie. Rezort financií totiž spúšťa už od budúceho mesiaca dlho ohlasovanú bločkovú lotériu. V rámci Európskej únie je to unikát.

„Snahou je aj to, aby sa ľudia zaujímali o registračné doklady, pýtali si ich a vedeli overiť ich pravosť,“ vysvetlil dôvody zavádzania minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Daňové úniky
Hlavným cieľom však ostáva predovšetkým boj proti daňovým únikom. Šéf Finančnej správy František Imrecze odhaduje, že štát pri prevádzke pokladníc prichádza zhruba až o 150 miliónov eur ročne. Podľa Kažimíra chce rezort aj takto motivovať občanov a firmy na férové konanie v podnikaní a obchodnom styku, čo v konečnom dôsledku prináša benefity aj štátu. Podnikatelia sa pritom nemusia obávať ďalšieho finančného zaťaženia. „Vychádza sa z existujúcej techniky a žiadna zákonom vynútená zmena pre podnikateľov tu nie je,“ dodal Kažimír.



Úspech bločkov v zahraničí
Bločková lotéria u nás je síce unikátom v Európe, ale už nie vo zvyšku sveta. Najznámejšou krajinou je pravdepodobne Taiwan, ktorý zaviedol podobnú súťaž v päťdesiatych rokoch a zaznamenal pozitívne výsledky. Tamojší obyvatelia sú motivovaní nemalými cenami, a to až do výšky 260-tisíc eur. Krajina, ktorá dlhodobo bojovala so sivou ekonomikou, tak zvýšila príjmy do štátnej pokladnice až o 75 percent. Opačným príkladom je Gruzínsko, kde pri bločkovej hre vydržali len sedem mesiacov. S projektom skončili pre chýbajúce peniaze, ako aj malý záujem ľudí o rozbehnutý projekt.

Súťaž nenaplní pokladnicu
Reálny prínos súťaže sa bude podľa analytikov ťažko hodnotiť. „V rámci balíka opatrení boja proti daňovým únikom nebude mať súťaž pravdepodobne veľký dosah. Výber daní sa môže zlepšiť vďaka vyššiemu hospodárskemu rastu a prísnejším kontrolám,“ myslí si Martin Baláž zo Slovenskej sporiteľne. Minimálne v prvých mesiacoch môže byť súťaž zaujímavá pre isté skupiny ľudí, u ktorých vecné odmeny môžu zvýšiť povedomie o dôležitosti bločkov. Ako však Baláž dodáva, celkový proces sa môže javiť aj ako strata času – od zaregistrovania, vyplnenia tiketu po sledovanie výsledkov. Dôležitú úlohu zohráva aj motivácia ľudí. „Ak má byť nejaká služba bez bločku a lacnejšia, je otázne, či to bude chcieť človek vymeniť za teoretickú šancu niečo vyhrať v lotérii,“ upozorňuje Tomáš Púchly z Nadácie F. A. Hayeka.
Pri zlepšovaní výberu daní je podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank potrebné sústrediť sa na väčšie úniky. Slovensko totiž patrí medzi krajiny s najväčším únikom peňazí v rámci dane z pridanej hodnoty v Európskej únii. Ročne tak štát príde o stovky miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:19