StoryEditor

Sme spojenci, zhodli sa Fico so Sobotkom. A predstavili spoločné plány

12.05.2015, 12:42
Autor:
TASRTASR
Slovenský premiér sa stretol s českým predsedom vlády. Vo Valticiach si určili priority.


Premiér Robert Fico s českým predsedom vlády Bohuslavom Sobotkom. Snímka: HN/Pavol Funtál

Energetika, dopravné prepojenie, eurofondy, spoločná obrana. To všetko sú témy, o ktorých dnes na treťom spoločnom rokovaní diskutujú vo Valticiach ministri českej a slovenskej vlády.

"Energetika je kľúčovou oblasťou v našich bilaterálnych vzťahoch. Sme tradičnými partnermi a spojencami," uviedol v príhovore pred začiatkom zasadnutia český premiér Bohuslav Sobotka.

Určili si priority

Vlády sa majú venovať aj dopravnej infraštruktúre. Kvalitné a efektívne dopravné spojenie je podľa Sobotku dôležité predovšetkým pre ekonomickú spoluprácu, podporu podnikania a investícií.

Za prioritu označil dostavbu rýchlostných ciest R49 a R6, ktoré sú potrebné pre spojenie slovenskej diaľnice D1. „Podporujeme tiež prepojenie ciest v Moravskosliezskom a Žilinskom kraji," avizoval Sobotka. Spomenul i kvalitnú železničnú dopravu, a to najmä otázku modernizácie trati z Břeclavy do Bratislavy.

Rovnako verí, že vlády na dnešnom rokovaní zdôraznia svoju snahu pokračovať v doterajšej spolupráci v čerpaní eurofondov. Chcú tiež hľadať spoločné postoje k otázkam migrácie do krajín Európskej únie z tretích krajín.


Premiér Robert Fico s českým predsedom vlády Bohuslavom Sobotkom. Snímka: HN/Pavol Funtál

Vlani v Skalici sa diskutovalo o možnostiach spoločnej ochrany slovenského a českého vzdušného priestoru. "V tejto debate chceme pokračovať aj na pôde Vyšehradskej štvorky. Budeme tiež presadzovať ako európsku prioritu tému spoločnej bezpečnostnej obrannej politiky," priblížil český premiér.

Fico ocenil pomoc českej vlády

Jeho slovenský partner Robert Fico ocenil ústretovosť a pomoc českej vlády pri preprave slovenských občanov zo zemetrasenia zasiahnutého Nepálu do Bratislavy. "Ich evakuácia je dôkazom veľmi účinnej a hodnotnej spolupráce, ktorá sa rozvíja na základe mimoriadne nadštandardných vzťahov medzi SR a ČR," dodal.

Rovnako vyzdvihol zabezpečovanie pomoci Českej republiky Slovákom v tretích krajinách počas krízových udalostí, ako aj ústretovosť ČR pri vydávaní víz v krajinách, kde nemá Slovensko vlastný zastupiteľský úrad. "Tieto pozitívne skúsenosti nás vedú k tomu, aby sme premysleli mechanizmy koordinácie humanitárnej a rozvojovej pomoci, ktorú poskytuje SR a ČR," podčiarkol Fico.

Česko prevezme od Slovenska v júni ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. "Budeme mať na čo nadväzovať. Slovensko sa veľmi úspešne angažovalo v oblasti energetickej politiky. Sme odhodlaní nadviazať na ochranu záujmov našich krajín v diskusii o budúcej podobe Energetickej únie," konštatoval Sobotka.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 10:02:03 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedoch 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:49