StoryEditor

Anketa: Ako funguje podpora vedy a výskumu na slovenských vysokých školách?

05.06.2013, 00:00


Stanislav Kmeť
prorektor Technickej univerzity v Košiciach pre vedu a výskum
V minulom roku bol výskum podporený sumou 5 363 223 eur. Doteraz sa na Technickej univerzite realizovalo 47 projektov podporených sumou v celkovej výške takmer 96 miliónov eur. Významná časť pochádzala zo štrukturálnych zdrojov Európskej únie. Technická univerzita v rámci riešenia medzinárodných projektov spolupracuje s vyše 310 partnermi zo zahraničia, z ktorých asi 40 percent tvoria komerčné inštitúcie. Univerzita sa umiestnila v Top 20 najúspešnejších účastníkov z nových členských štátov EÚ pre oblasť aplikácie informačných technológií.

Ján Čelko
prorektor Žilinskej univerzity pre vedu a výskum
V minulom roku investovala Žilinská univerzita do vedy a výskumu 44 percent svojho rozpočtu. Spoluprácu máme nadviazanú s 81 slovenskými aj zahraničnými spoločnosťami v jedenástich oblastiach, napríklad strojárstve, elektrotechnike, doprave či IKT.

Miroslav Bielik
prodekan pre vedecko-výskumnú činnosť a zahraničné styky Univerzity Komenského v Bratislave
Z celkového príspevku 14,1 milióna eur, ktoré dostala Prírodovedecká fakulta na rok 2013, ide na vedecko-výskumnú činnosť 7,78 milióna eur. To zahŕňa mzdy, tovary a služby a aj peniaze pre doktorandov. So súkromnými firmami spolupracujeme v oblasti geológie, napríklad s firmou Nafta a.s. V energetike spolupracujeme so spoločnosťami Enel a Javys. Zároveň sa venujeme aj biotechnológiam, biomedicíne a biochémii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:27