StoryEditor

Kažimír sa Nemecka nebojí, má veľké plány

13.10.2014, 12:01
Autor:
tasr, stltasr, stl

Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa pod nižší deficit v budúcom roku podpíše najmä úsilie vlády SR v oblasti výdavkov a v boji s daňovými únikmi. Konštatoval to dnes po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR). "Medziročne nám klesajú výdavky štátneho rozpočtu takmer o 800 miliónov eur na hotovostnom princípe. Lepšie vyberáme dane, bojujeme s daňovými únikmi, takisto sa nám bude zlepšovať makroekonomické prostredie," uviedol Kažimír.

Podľa jeho slov Slovensko by malo zaznamenať v roku 2015 väčší ekonomický rast ako v tomto roku. "Takisto rátame s tým, že budú pokračovať dobré správy z trhu práce z oblasti zamestnanosti a znižovania nezamestnanosti. Očakávame pozitívny vývoj v oblasti rastu miezd. Toto všetko pozitívne pôsobí aj na míňanie ľudí, na ich životnú úroveň, čo sa odzrkadľuje i v príjmoch štátu," podotkol minister.

Pripustil však, že rizikami pre rozpočtové ciele sú vývoj v Nemecku či geopolitický konflikt. "Posledné štvrťroky vývoja našej ekonomiky hovoria, že sme schopní ísť aj odlišnou cestou. Vďačíme za to silnejšej domácej ekonomike," povedal Kažimír.

Tripartita však dnes nedospela k dohode pokiaľ ide o návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky. Výhrady k rozpočtu malo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Dve zásadné veci, na ktoré sme upozorňovali, je otázka rezerv, to znamená, že máme plánované prebytky v pomerne veľkej výške, ako aj nemožnosť čerpania výdavkov. Súvisí to so zákonom o rozpočtovej zodpovednosti," priblížil po skončení rokovania tripartity predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Podľa jeho slov obce a mestá počas posledných troch rokov vykazovali prebytok v hospodárení. "To znamená, že sa im kumulujú prostriedky na účtoch, ale nie každému. Pokiaľ zákon o rozpočtovej zodpovednosti obmedzí čerpanie týchto výdavkov, budú sa peniaze len kumulovať a o tomto sa musíme s Ministerstvom financií (MF) SR baviť, ako rozpustiť tieto peniaze, aby sme zlepšili kvalitu života v mestách a obciach a umožnili im investovanie. Je to záležitosť, ktorá môže prispieť k tomu, aby sa rozvíjala zamestnanosť," domnieva sa Dvonč.

Podľa vyjadrení predsedu Hospodárskej a sociálnej rady a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) ostatní sociálni partneri súhlasili s návrhom rozpočtu s pripomienkami. "Som presvedčený, že je tu časový priestor na to, aby ešte aj ZMOS mohlo s MF SR rokovať. Veľmi veľa vecí z hľadiska možností brzdí dlhová brzda," konštatoval Richter.

Deficit verejných financií by sa mal v budúcom roku znížiť pod dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), teda na úroveň 1,98 % HDP. Pritom ešte v prvom návrhu rozpočtu rezort financií očakával deficit na úrovni 2,49 percenta HDP.

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zedník začal s tréningom
01 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí 04 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 05 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:47