StoryEditor

Naše výrobky sú z ríše sci-fi, tvrdia Poliaci

07.10.2013, 00:00
Poľská IT firma Rec Global (na snímke jej šéf Krzysztof Kulinski) pracuje v Žiline na aplikáciách, ktoré sa na trh dostanú o dva či tri roky.

Na Slovensku začínali pred tromi rokmi úplne od nuly – v rodinnom dome a s tromi zamestnancami. Dnes zamestnáva slovenská pobočka poľskej softvérovej skupiny RecGlobal 80 ľudí a je najrýchlejšie rastúcim vývojovým centrom spoločnosti. Do konca roka by počet jej zamestnancov mal prekročiť stovku.

Firma sa na Slovensku špecializuje na najnovšie trendy v IT biznise. Momentálne vyvíjajú inteligentné bankové karty. „Jedna takáto karta dokáže nahradiť všetky, ktoré má dnes človek v peňaženke,“ tvrdí Martin Jančo, šéf slovenskej pobočky RecGlobal.

Šéf Rec Global Krzystztof Kulinski vlani v novembri finalistom ceny Podnikateľ roka udeľovanej agentúrou Ernst and Young.

V prísnom utajení

Spoločnosť vyvíja na Slovensku špičkové aplikácie, ktoré sa na trh dostanú až o dva alebo tri roky. Nové produkty vyvíjajú pre spoločnosť NXP, ktorá je lídrom v tomto segmente. Veľkú časť projektov pritom tvoria aplikácie pre automotive. „Niektoré úlohy z dnešného pohľadu pripomínajú skutočnú science fiction. Pracujeme s vecami, ktoré sa v autách objavia až o niekoľko rokov,“ pripomína Jančo.

Najviac sa nápady zo Žiliny objavujú vo vozidlách nemeckej automobilky BMW. Keďže ide o prísne utajené produkty, drvivá väčšina akýchkoľvek informácií sa nesmie dostať za steny vývojového centra. Aj preto si projekty vyžiadali špeciálne bezpečnostné certifikáty. „Ako riaditeľ môžem do niektorých miestností vstúpiť len s dozorom niekoľkých ľudí,“ uvádza príklad Jančo.

V najbližšej budúcnosti sa firma chce zamerať na operačný systém Android. „Predpokladáme, že aj v autách bude riadiť čoraz viac vecí práve on, preto ideme týmto smerom,“ dodal. Ďalšie projekty Rec Slovakia predstavujú softvér, ktorý samostatne využívajú rôzne spotrebné prístroje.

A ako sa kľúčové vývojové centrum poľskej firmy dostalo práve na Slovensko?„V minulosti som pracoval pre nemeckú spoločnosť Siemens, v ktorej pred rokmi pôsobil aj zakladateľ RecGlobalKrzysztof Kulinski. Dospel som k názoru, že veľká korporácia už nie je pre mňa. Hoci ma rodina od opustenia pohodlnej istoty odhovárala, cítil som, že to chcem,“ pripomína Jančo.

Pobočka podľa neho rastie najmä vďaka tomu, že sa jej podarilo nájsť najlepších ľudí v brandži. „Zlákala ich povaha vecí, ktoré robíme, ako aj to, že môžu byť pri špičkovom vývoji,“ hovorí.

Veľký význam tiež pripisuje bezstresovému pracovnému systému. „Zrušili sme rôzne časové kontroly. Myslím si, že ani klienta nezaujíma to, koľko kto nad vecou strávil hodín, ale výsledky. A tie ovplyvňujú aj odmeňovanie,“ dodal.

Žilina však nie je jediným mestom, kde v súčasnosti RecGlobalpôsobí. Nedávno otvorili pobočku aj v Banskej Bystrici, kde dnes pracuje 17 ľudí. Tento počet chce firma počas budúceho roka zdvojnásobiť.

Úspech v zahraničí

V celej skupine RecGlobalpracuje 400 ľudí. Jej ročné tržby dosahujú okolo 14 miliónov eur, z toho sa slovenská dcéra postará o tri milióny.

Firma je pritom známa aj za hranicami strednej Európy. Zakladateľ spoločnosti Krzysztof Kulinski sa vlani v novembri stal jedným z finalistov desiateho ročníka ceny Podnikateľ roka, ktorú každoročne udeľuje agentúra ErnstandYoung.

Počet spojení s poľskými vývojármi rastie

Prípadov, keď poľskí a slovenskí vývojári spojili v biznise s modernými informačnými technológiami svoje sily, je za posledné desaťročie viacero. V roku 2004 sa bratislavská firma ASSET Soft zlúčila s poľskou spoločnosťou Comp Rzeszów. Spolu pod novým názvom Asseco Slovakia vstúpili na Varšavskú burzu. Dnes s tržbami vo výške 140 miliónov eur a 1600 zamestnancami patrí Asseco do prvej desiatky výrobcov softvéru v celej Európe. Plány kupovať slovenské softvérové firmy na jar ohlásil ďalší poľský silný hráč APN Promise. „Slovenský IT trh má veľký rastový potenciál,“ hovorí o dôvodoch vstupu do našej krajiny riaditeľka APN Promise Ewa Radzikowska. Firma doma dosahuje ročný obrat 34 miliónov eur. Spojenie so Slovákmi by im malo pomôcť tento obrat podstatne zvýšiť.

 

01 - Modified: 2005-07-09 10:55:51 - Feat.: 0 - Title: Peschkeová prohrála se Schiavoneovou
01 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 02 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 03 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu 04 - Modified: 2023-07-25 07:38:14 - Feat.: - Title: Tržby Bayeru z predaja herbicídov klesli, firma zhoršila celoročné vyhliadky a oznámila odpisy aktív 05 - Modified: 2023-06-29 12:23:37 - Feat.: - Title: Na Kysuciach otvorili vývojové centrum za milióny. Výrobca produktov pre elektromobily zamestnáva tisíce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:06