StoryEditor

Mihál: Na podnikateľov sa valí byrokratické zlo

02.06.2013, 16:11
Autor:
TASRTASR
Podnikateľom má podľa Mihála znepríjemniť život brutálna novela o dani z pridanej hodnoty.

Na podnikateľské prostredie sa podľa exministra práce a poslanca za SaS Jozefa Mihála "valí byrokratické zlo". Má ním byť vládou pripravovaná "brutálna" novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DHP). Mihál to vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

"Chystá sa brutálna novela zákona o DPH, ktorou sa zavedie takzvaný komplexný výkaz DPH," priblížil Mihál. Všetci, ktorí podnikajú a platia túto daň, podľa Mihála vedia, že takáto novinka predstavuje "byrokratický nezmysel". "Toto treba zastaviť," apeloval poslanec na vládu. Pretože aj takéto kroky podľa neho vplývajú na podnikateľské prostredie, a tým pádom aj na zamestnanosť na Slovensku.

Jeho oponent v diskusii a súčasný minister práce Ján Richter (Smer-SD) však týmto tvrdeniam oponoval. Podľa šéfa rezortu práce je totiž veľkým pozitívom tejto vlády to, že nechápe nezamestnanosť len ako zodpovednosť ministra práce. "My každú jednu vec konzultujeme vzájomne," opísal Richter. Ak teda minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s takouto zmenou príde, bude sa konzultovať aj s rezortom práce. "Pokiaľ to má priniesť deficit na zamestnanosti, budeme o tom veľmi vážne hovoriť," zdôraznil Richter.

Zároveň doplnil, že súčasná vláda nesedí so založenými rukami a snaží sa bojovať s nezamestnanosťou. Napríklad programy na zamestnanie mladých priniesli podľa Richtera prácu približne 8000 mladým ľuďom na Slovensku. Za jemným medzimesačným poklesom nezamestnanosti na jar tohto roku tak okrem sezónnych vplyvov vidí aj opatrenia vlády.

S tým však nesúhlasil exminister Mihál. "Za nárast zamestnanosti môže jarné slniečko a nie opatrenia ministra Richtera," skonštatoval. Pozitívny vplyv na počet zamestnaných ľudí tak majú podľa neho skôr sezónne práce v stavebníctve či poľnohospodárstve.

01 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre 02 - Modified: 2022-04-08 12:47:00 - Feat.: - Title: Slovensko zlepšilo výber DPH. Matovič informoval, že daňová medzera výrazne klesla 03 - Modified: 2021-10-24 11:37:47 - Feat.: - Title: Boris Kollár by podporil reformu nemocníc, ak ju schvália regióny. Je tiež za dočasné zrušenie DHP na energie 04 - Modified: 2021-07-18 07:48:56 - Feat.: - Title: Andrej Danko je presvedčený, že sa v ďalších voľbách dostane do parlamentu. Jeho preferencie však tvrdia niečo iné 05 - Modified: 2021-02-07 12:19:47 - Feat.: - Title: Pomoc na prekonanie krízy sa má zvyšovať podľa toho, ako dlho trvá, tvrdí Krajniak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:34