StoryEditor

Poslanci meškali do práce. Lacné eseročky tak nebudú

09.12.2014, 23:00
Poslancom vládnej strany sa napriek svojej prevahe nepodarilo prelomiť veto Andreja Kisku. Chýbal jeden hlas.

Majú 83 hlasov, a teda schopnosť ľahko prelomiť nesúhlas prezidenta s ich rozhodnutiami. Poslanci za vládny Smer-SD napriek tomu včera túto svoju prevahu v parlamente využiť nedokázali. Dôkazom je hlasovanie o vrátenej novele Obchodného zákonníka – a jednoeurovej eseročke. Podporilo ju iba 75 poslancov. Na prelomenie veta prezidenta Andreja Kisku bolo treba o jeden hlas viac.

Viera Tomanová, Jaroslav Baška a Juraj Blanár však hlasovanie doslova o chlp zmeškali.

Zákon z dielne vládnej strany, ktorý mal umožniť od budúceho roka aj zakladanie jednoeurových eseročiek, tak parlament definitívne neschválil. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu strany Smer-SD Jany Laššákovej za týmto spoločným meškaním netreba hľadať žiaden zámer. „Všetkých nás veľmi mrzí, čo sa stalo. Sme si vedomí, že to pre nás nie je dobrá vizitka. Veríme, že sa to nebude opakovať,“ dodala. So samotnými „vinníkmi“ sa HN do uzávierky spojiť nepodarilo.

Obchodný zákonník sa tak teraz vracia z parlamentu na ministerstvo spravodlivosti. To včera jednoznačne nepovedalo, či novelu obchodného zákonníka predložia do Národnej rady opäť. Partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Radovan Pala považuje neschválenie novely za dobrú správu. „Ak by bola schválená v predloženom znení, došlo by k zbytočným deformáciám podnikateľského prostredia, obmedzeniam podnikateľov a k zvýšenej administratívnej záťaži bez toho, aby bol dosiahnutý cieľ – ochrana veriteľov a pomoc začínajúcim podnikateľom,“ hovorí Pala. A práve z podobných dôvodov zákon odmietol podpísať i Kiska.


Čítajte aj: Keď palec nestačí


Prezident Andrej Kiska kritizoval na navrhovanej novele Obchodného zákonníka viacero vecí. V parlamente sa včera napriek tomu hlasovalo o pôvodnom návrhu, ktorý tieto výhrady nezohľadňoval.

Výhrady boli totiž natoľko rozsiahle, že poslanci by museli zákon zásadne zmeniť. Na to však už nemali potrebné právomoci. Pala vidí v neschválení zákona možnosť pripraviť komplexnú novelu práva obchodných spoločností, v ktorej by boli zapracované ako ciele ministerstva, tak výhrady prezidenta, ako aj ďalšie problematické miesta obchodného práva. Kiska kritizoval napríklad obmedzenie počtu spoločníkov v jednoeurových eseročkách na päť osôb. „Nie je zrejmý dôvod, aby pristúpením šiesteho spoločníka zákon vyžadoval základné imanie 25-tisíc eur, ktoré zodpovedá základnému imaniu akciovej spoločnosti. Pre mnohé startupy to bude znamenať, že právna forma spoločnosti s ručením obmedzeným nebude schodnou alternatívou na začatie podnikania,“ dôvodil Kiska.

Návrh tiež znevýhodňoval eseročky voči ostatným právnym formám obchodných spoločností, napríklad voči akciovým či komanditným spoločnostiam. Ministerstvo spravodlivosti totiž navrhovalo zaviesť osobné ručenie konateľov za nevýhodné transakcie uzatvorené medzi spoločníkmi eseročky a samotnou eseročkou.

Podľa advokátov šlo v podstate o pozitívnu zmenu, ktorá mala prispieť k lepšiemu uspokojeniu veriteľov v konkurzných konaniach. Nevýhodou bolo, že toto osobné ručenie za imanie sa vzťahovalo iba na eseročky.

V dôsledku neschválenia novely bude možné nový návrh predložiť parlamentu najskôr o šesť mesiacov.

01 - Modified: 2007-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nitra už vie, kedy legendárny Irbe príde
01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:53