StoryEditor

Kažimírov krok spustil na Slovensku nový biznis

26.05.2015, 00:00
Mŕtve a zadlžené eseročky majitelia často predávajú iným namiesto poctivej a zákonnej likvidácie. Vyjde ich to totiž lacnejšie.

Keď pred dvoma rokmi rezort financií prišiel s daňovými licenciami, búrili sa proti nim podnikatelia aj odborníci. Po vyše ročnej praxi sa však ministerstvo financií teší z prečistenia trhu od mŕtvych firiem, ako si opatrením predsavzalo. Otázne však je, za akú cenu. Keď sa totiž podnikateľ rozhodne zrušiť svoju firmu, poctivá, seriózna a zákonná likvidácia ho vyjde viac než na tisíc eur.

Preto mnohí majitelia zadlžených alebo mŕtvych spoločností, ktoré nevykazujú žiaden zisk, neodmietnu ponuky likvidácie či odkúpenia firiem, za ktoré si zaplatia 300 či 500 eur. Na internete sa to takýmito ponukami len tak hemží. „V skutočnosti však firmu nikto nezlikviduje, ale iba prevezme obchodný podiel a prepíše konateľa,“ povedal advokát Dominik Okenica z advokátskej kancelárie Okenica Šula & Co.

Nový majiteľ takto odkúpi desať spoločností, ktoré zlúči do jednej. A ďalších desať firiem, v rámci ktorej každá sfúzovala desať firiem, zlúči zas do jednej, ktorá ostane mŕtva. „Keď vytvoria jednu „super firmu“, ktorá do seba fúzovala napríklad sto firiem, tak tú poslednú v rade prevedú na ťažko dohladateľného človeka, napríklad Mexičana, ktorý za fľašu tequily podpíše hocijaké papiere, ktoré mu podstrčia a v živote sa už neuvidia,“ ozrejmil Okenica.

Na základe splnomocnenia tak môžu biznismeni v mene Mexičana s firmami pokojne obchodovať. Fúzovaním eseročiek sa totiž nedopúšťajú žiadneho trestného činu, nezákonný je iba úmysel obohatenia sa, ktorý sa však dokazuje veľmi ťažko.

Pôvodného majiteľa eseročky podľa Okenicu nemusí zaujímať, čo s firmou budú robiť, a aj keby zistil, že firmu nezlikvidovali, ale zlúčili, neoplatí sa mu o mŕtvu či zadlženú firmu súdiť, pretože sa jej zbavil za menej, ako by inak musel zaplatiť.

Dve firmy pani Cecilie

Uveďme si konkrétny príklad: v slovenskom obchodnom registri sa nachádzajú dve eseročky – Energy Group a Showbiz. Po ich rozkliknutí vidieť, že konateľkou a jedinou koncovou osobou je pani Cecilia Espinoza Jimenez z Mexika. V oboch prípadoch od toho istého dňa – 28. apríla 2015. Energy Group je pritom firma, ktorá vznikla zlúčením šiestich firiem. A takýchto firiem je v registri pravdepodobne oveľa viac.

O takýchto prípadoch počuli aj viacerí daňoví poradcovia. „K tomuto riešeniu sa uchyľujú najmä tí podnikatelia, ktorí nemôžu ukončiť činnosť svojej firmy likvidáciou, lebo sú zadlžení,“ povedala viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová. Podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti Alexandry Donevovej je problematické, aby štát s trhovou ekonomikou sledoval, z akého dôvodu osoby nejaké zmluvy uzatvárajú a, naopak, ukončujú. „Problém nastáva vtedy, keď majitelia firiem nemajú vysporiadané záväzky voči svojim veriteľom. Fúzovanie spoločností nie je v rozpore so zákonom,“ hovorí Donevová.

Riešenie: zrušenie za euro

Riešenie, ako zabrániť niekomu sa na mŕtvych či zadlžených firmách obohatiť, je podľa výkonného riaditeľa účtovno-poradenskej spoločnosti Malach Consulting Petra Malacha jednoduché:„Ak by sa dalo zlikvidovať firmu za jedno euro či iný symbolický poplatok, tak by tento problém úplne odpadol.“

K najčastejším oblastiam, v ktorých sa odkupovanie a likvidovanie firiem deje, sú podľa Oravcovej tie, kde sú časté daňové podvody – napríklad obchod s obilím, hutníckym materiálom alebo mäsom. Nezákonný úmysel je však podľa nej reálne možné odhaliť iba priznaním sa podvodníka. Aj keď sme sa pýtali polície, či sa s takýmito prípadmi stretli a ako postupovali, tak len potvrdili, že fúzovanie firiem nie je nezákonné a nekalý úmysel nevedia podvodníkom dokázať.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:12