StoryEditor

Firmy štát prekvapili. Zaplatili viac, ako vlani

03.09.2013, 00:00
Firmy prekvapili ministra financií Petra Kažimíra. Tentoraz pozitívne. Augustový prehľad plnenia štátneho rozpočtu totiž priniesol zmenu, ktorú nikto neočakával.

Podnikatelia na daniach odviedli viac, než sa čakalo. Podľa údajov rezortu sa v medziročnom porovnaní zlepšil výber daní právnických osôb o viac ako 60 miliónov eur. „Oživenie ekonomiky v eurozóne je lepšie, ako sa očakávalo,“ vidí hlavný dôvod zlepšenia analytička Alena Štefaniková z UniCredit Bank.

Lepšia klíma v Európe
Podľa analytikov sa pod zlepšený výber daní podpísali viaceré faktory. Práve zmiernenie recesie v Európe sa podpísalo aj pod lepšiu klímu medzi slovenskými firmami. „Zisky firiem zaznamenali zlepšenie najmä v druhom kvartáli tohto roka,“ poukazuje na lepšiu klímu analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Pomohli však aj opatrenia vlády, ktoré firmy „postrašili“. „Firmy môžu byť prostredníctvom opatrení viac motivované platiť a nevyhýbať sa daniam,“ myslí si výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Analytici zdôrazňujú, že augustové výsledky sú dočasné a v ďalších mesiacoch sa situácia s najväčšou pravdepodobnosťou zmení . „Zvýšenie daňových sadzieb a zhoršenie podnikateľského prostredia môžu spôsobiť nižšie zisky firiem, a tak výber nižších daní,“ predpovedá Kičina.

Zlepšený výber DPH
Aj v ďalšej kolónke si štát polepšil, tentoraz vo výbere daní. Do štátnej pokladnice tak cez tieto dane pribudlo v tomto mesiaci viac ako 100 miliónov eur. Celkovo tak na daniach vybral štát medziročne o 2,27 percenta viac, čo predstavuje 126 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:29