StoryEditor

Keď rodina zachraňuje ekonomiku

18.01.2016, 23:00
Kým Európa podporuje rodinné podnikanie ako základnú bunku hospodárstva, u nás zostáva ignorované.

Na trnavskom sídlisku Spiegelsaal sa medzi rodinnými domami nachádza aj taký, ktorý neposkytuje príbytok, ale priestor pre sídlo firmy Natures. Vlastne, ako sa to vezme. Všetci zamestnanci firmy sú rodinní príslušníci, ktorí len o kúsok ďalej sami bývajú. „Občas, ak je trocha viac času, domácnosť funguje aj ako závodná jedáleň,“ usmeje sa obchodný riaditeľ firmy Adrián Doboly.

Napokon, rodinné dôvody stáli v rade nezamýšľaných dôsledkov aj za príčinou vzniku firmy – svoj produkt objavili práve preto, že mali v rodine onkologické ochorenie. Adriánovi rodičia-vedci našli spôsob, ako z hlivy ustricovitej extrahovať látku na podporu imunity, ktorá je účinná aj proti onkologickým ochoreniam. „Všetci sme rodina a dopĺňame sa,“ vraví Adrián. Konateľmi firmy sú jeho rodičia, bratranec je biotechnológ a bratrancova manželka je materiálová technologička. Súčasťou firmy bol aj Adriánov švagor, odborník na špeciálne chovateľstvo a výživu zvierat, ktorý si však medzičasom založil vlastný obchod s chovateľskými potrebami. „Zostal s nami v úzkom kontakte a stal sa naším odberateľom,“ vraví.

Zdá sa, akoby išlo o akýsi ojedinelý romantizmus. No skutočnosť je iná: rodinné firmy tvoria kotvu ekonomiky u nás aj v zahraničí a vo vyspelých ekonomikách majú aj veľký sociálny význam. Tvoria tri štvrtiny svetového HDP, v USA im patrí väčšia časť majetku a aj v Európskej únii tvoria takmer 80 percent všetkých podnikov. Aj na Slovensku sa odhaduje, že väčšina podnikov sú rodinné firmy.

Rodina teda nie je len základnou bunkou spoločnosti, ako hovoria sociologické príručky, ale aj základom národného hospodárstva. Tento základ má pritom nezanedbateľný stabilizujúci rozmer. „Ak sú vzťahy v rodine a firme dobré, na spolupracovníkov sa dá spoľahnúť aj v zlých časoch,“ tvrdí Adrián Doboly. „Nepovyskakujú z topiacej sa lode, ale po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:21