StoryEditor

Fico dokázal, že nemá na Belize účet. Od Matoviča čaká odchod z parlamentu

01.09.2015, 16:07
Autor:
TASRTASR
Premiér Fico očakáva, že líder hnutia OĽaNO, ktorý ho z vlastníctva účtu obvinil, sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách na Belize. Nie sú ani signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize.

Nemajú ani účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú majitelia ani štatutári v takýchto spoločnostiach. Takto znie informácia, ktorú v súvislosti s obvinením Fica a jeho manželky poskytla slovenským orgánom činným v trestnom konaní Financial Intelligence Unit (FIU) - finančná spravodajská jednotka v Belize.

Fico čaká, že sa Matovič vzdá mandátu

Premiér Fico očakáva, že líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý ho z vlastníctva účtu obvinil, sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady SR. Matovič Fica obvinil z toho, že si s manželkou v štáte Belize založili schránkovú firmu a účet, na ktorom mal byť v júli 2015 zostatok približne 700 miliónov dolárov. Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie zo spáchania zločinu krivého obvinenia.

"Očakávam, že ten, kto takéto nepravdivé obvinenia šíri, prevezme aj politickú zodpovednosť. Pretože veľmi dôkladné policajné preverovanie v spolupráci s policajnými zložkami dotknutého štátu bez akýchkoľvek pochybností vyvrátilo tieto lživé obvinenia," vyhlásil dnes na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR Fico. Dodal, že lživé obvinenie poškodzuje nielen osobu predsedu vlády, ale aj obraz Slovenska v zahraničí. Ak by sa Matovičovo obvinenia potvrdilo, viedlo by to k demisii premiéra a jeho vlády.

Američania to spochybňujú

Informácie o osobách a účtoch si od FIU vyžiadal vyšetrovateľ prostredníctvom slovenskej Finančnej spravodajskej jednotky. TASR to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Pripomenul, že Národná kriminálna agentúra preveruje Matovičove tvrdenia voči Ficovi. Slivka potvrdil, že podľa vyjadrení od FIU Fico s manželkou nemajú schránkovú firmu ani účet na Belize. Na správu z Belize reagovalo podľa denníka N aj americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa nich “má FIU široký mandát, malý počet zamestnancov a nemá dostatočný tréning, ani skúsenosti pre vyšetrovanie a analyzovanie dôkazov pri praní špinavých peňazí”

Matovič: Belize kryje zločincov

Matovič hneď na to podal stanovisko. Šéfa OĽaNO „nezaujíma nejaký papierik z Belize, ktorým máva Robert Fico pred ľuďmi.“ „Stredoamerický štát Belize je smutne známy tým, že kryje medzinárodne hľadaných zločincov, ktorí si tam ukladajú svoje čierne peniaze. Belize je štát, kde je možné si za také peniaze, ktoré má Robert Fico k dispozícii, kúpiť úplne všetko,“ vyhlásil Matovič dnes v reakcii na tvrdenia Fica.

Matovič zároveň avizuje, že vo štvrtok odovzdá všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré vykazujú výrazné znaky hodnovernosti, orgánom činným v trestnom konaní. „Samozrejme, ak sa ukáže, že na predmetnej manipulácii verejného obstarávania nie je slovami Roberta Fica ani jedno promile pravdy, nemám najmenší problém sa vzdať poslaneckého mandátu. V prípade, ak sa preukáže, že pri predmetnom verejnom obstarávaní vznikla škoda voči Slovenskej republike, rovnako chlapský záväzok, že odstúpi, očakávam od Roberta Fica,“ zdôraznil Matovič.

01 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 02 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 09:55:29 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zmeniť zloženie členov rady školy v reedukačných centrách 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:06