StoryEditor

Kellner dostane od EÚ zelenú skôr, než iné firmy

30.12.2013, 22:57
Telekomunikácie. Obchod roka medzi španielskou Telefónicou a PPF Group potvrdí Európska komisia už v januári.

Podľa pôvodných odhadov sa mal k telekomunikačnému operátorovi O2 dostať najskôr v máji budúceho roka, ovládne ho však pravdepodobne už v polovici januára. Najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý sa v novembri dohodol na kúpe slovenskej a českej O2 so španielskym gigantom Telefónica, dostane totiž zelenú od Európskej komisie podstatne skôr, než je obvyklé.

Kým niektoré veľké firmy čakajú na povolenie k fúziám aj viac než rok, čo sa ukázalo napríklad v prípade gigantov HP a Compaq, Kellnerovo impérium PPF Group ho dostane už po dvoch mesiacoch. Umožňuje to zrýchlené konanie Európskej komisie, ktorá fúziu posudzuje. PPF Group ani Telefónica tak nemusia čakať na vyjadrenia svojich protimonopolných úradov. „Rozhodnutie v tejto veci padne do 23. januára,“ potvrdil pre HN Andrej Králik, hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Impulz aj pre slovenský trh

Namiesto zdĺhavého presviedčania protimonopolných úradov tak nový majiteľ bude môcť riadiť O2 už po pár týždňoch. „Ak by schvaľovanie prebiehalo na vnútroštátnej úrovni, hrozilo by riziko, že inštitúcie by k nadobudnutiu kontroly pristupovali rozdielne. V niektorých štátoch by tak koncentrácia mohla byť povolená, inde zas zakázaná,“ opisuje výhody zrýchleného konania Králik.

Európska komisia sa pritom transakciou zaoberá od začiatku decembra. Po predbežnom posúdení dospela k záveru, že bude schvaľovaná v zjednodušenom konaní. Aj to je signál, že s jej odklepnutím by nemal byť žiaden problém. Slovenský telekomunikačný trh tak dostane hneď začiatkom roka, teda po vyhlásení dražby voľných frekvencií, ďalší výrazný impulz.

Kellnerovi pritom podľa expertov pomohlo aj to, že na telekomunikačnom trhu nie je veľkým hráčom. Nehrozí tak vznik žiadneho monopolu. Na druhej strane, jeho finančná skupina má dostatočný kapitál na to, aby prevzatie českého a slovenského O2 nebolo riskantné. „V týchto bodoch transakcie nevzniknú žiadne prekážky a schvaľovanie fúzie bude hladké,“ tvrdí Ondrej Macko, šéfredaktor PC Revue.

Kellnera však čaká ešte jedna prekážka. „Po schválení Európskou komisiou bude musieť transakciu odobriť Česká národná banka,“ hovorí Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus.

Miliardy za operátora

Na zelenú v Bruseli čaká aj španielska Telefónica na čele s Cesarom Aliertom Izuelom. Aby mohla hasiť finančné prepady na domácom trhu, potrebuje Kellnerových 2,467 miliardy eur. Toľko má dostať za 65,9 percenta českej pobočky, ktorej súčasťou je aj stopercentný podiel v slovenskom operátorovi O2.

Splatných v hotovosti po zavŕšení transakcie je 2,063 miliardy eur. Zvyšných 404 miliónov eur zaplatí Kellner v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. Pred prevodom podielu už Telefónica dostala 260 miliónov eur na dividendách.

Zákazníkov čakajú zmeny

Podľa informácií HN môže po ovládnutí telekomunikačného operátora O2 impériom českého veľkopodnikateľa Petra Kellnera dôjsť aj k zmenám v personálnej štruktúre firmy. Niektoré z pozícií, ktoré plánovalo obsadiť predošlé vedenie firmy v Prahe, totiž dostali stop hneď po tom, čo sa správa o fúzii s Kellnerovou PPF Group potvrdila. Z produktového hľadiska sa zas čoraz hlasnejšie hovorí o zaujímavých balíčkových službách O2 v spolupráci s ďalšími firmami impéria Petra Kellnera. Zaujímavé by mohli byť napríklad služby Air Bank či Home Credit, ovládané telekomunikačným operátorom. Hovorca PPF Group Radek Stavěl sa k plánom na Slovensku ani podmienkam obchodu do rozhodnutia Bruselu nevyjadruje.

Ktoré veľké fúzie sa vo svete telekomunikácií a IT odohrali v posledných rokoch

Compaq a HP

Firma ušetri na nákladoch 500 miliónov dolárov v roku 2002 a do konca roku 2003 až 2,5 miliardy dolárov. To boli dôvody, pre ktoré sa ešte v roku 2001 začala zaujímať o kúpu giganta výpočtovej techniky Compaq ďalšia spoločnosť ťažkého kalibru Hewlett-Packard. Práve škrtanie nákladov a plánované prepustenie až pätnástich tisícok ľudí však napokon podráždili odporcov fúzie. Proti zlúčeniu firiem sa postavili zamestnanci Compaq aj odbory. Fúziu napokon napadol aj Walter Hewlett (na snímke), významný akcionár a syn spoluzakladateľa HP. Obchod po naťahovaní dostal zelenú až po viac ako roku.

Microsoft a Nokia

Dobrý obchod pre Nokiu, chyba pre Microsoft. Takto hodnotila väčšina odborníkov tohtoročný obchod americkej IT spoločnosti a fínskeho výrobcu mobilných telefónov. Microsoft zaplatil za divíziu mobilných zariadení a služieb Nokie 5,44 miliardy eur, čím prevzal jej patenty a výrobu mobilov. Okrem toho si však na svoje plecia zobral aj 32-tisíc zamestnancov Nokie, ktorá už podľa analytikov nemá potenciál na to, aby na trh prišla s niečím prevratným. O tom, že na obchode získala najmä Nokia s generálnym riaditeľom Stephenom Elopom (na snímke), svedčia ceny jej akcií, ktoré hneď po transakcii vyleteli o štyridsať percent nahor.

Vodafone a Kabel Deutschland

Akvizíciu v hodnote 7,7 miliardy eur odklepla Európska komisia v septembri tohto roka. Britský operátor s riaditeľom Vittoriom Colaom (na snímke) prevzal riadenie najväčšieho nemeckého poskytovateľa káblovej televízie a telekomunikačných služieb spolu s 32,4 milióna mobilných zákazníkov, piatimi miliónmi používateľov širokopásmového internetu a 7,6 milióna televíznych klientov. Akvizícia predstavuje zmenu stratégie Vodafonu, ktorý sa v Európe sústredí predovšetkým na mobilné služby. Je tiež prvou snahou britského koncernu v oblasti širokopásmového internetu a televízie i prvým preniknutím na nemecký trh.

01 - Modified: 2005-11-14 10:41:00 - Feat.: 0 - Title: Poslanec Cuper spôsobil nehodu s viac ako dvomi promile
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:26