StoryEditor

Okolie Bratislavy tromflo Slovensko v míňaní

24.10.2014, 00:00

Starosta Budmeríc kvôli pribúdajúcim škôlkarom kúpil hotel a prerobil ho na škôlku. K nej bolo potrebné vybudovať prístupové cesty, chodníky, parkoviská či napríklad osadiť dopravné značky. Pár desiatok kilometrov ďalej je zas obec Malé Leváre. Tam sa rozhodli postaviť multifunkčné ihriská, lavičky, chodníky a vysádzali zeleň. K tomu sa pridala oprava kanalizácie a vodovodu. Čo majú tieto obce spoločné? Obe sa nachádzajú v Bratislavskom kraji. Teda presne v tom regióne Slovenska, ktorý si za prvý polrok tohto roka pripísal oproti vlaňajšku najvýraznejší rast výdavkov. A to o takmer 10 percent. Vyplýva to z najnovšej analýzy CRIF - Slovak Credit Bureau, ktorá porovnávala hospodárenie miest a obcí Slovenska. V prípade Bratislavského kraja ide o všetky obce a mestá, avšak s výnimkou samotnej Bratislavy.

Projekty stoja peniaze

Dôvod takéhoto nárastu? Podľa analytika INEKO Petra Goliáša súvisí väčšie míňanie najmä s novembrovými komunálnymi voľbami. Jeho názor zdieľa aj Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, podľa ktorého je pochopiteľné, že obce vo volebnom roku míňajú viac, aby sa mohli pochváliť úspechmi na kandidátkach. Samotné obce sa však bránia. „Každý si myslí, že za zvýšenie výdavkov obcí môžu voľby, ale nie je to úplne tak,“ dopĺňa starosta Budmeríc Jozef Savkuliak. Podľa neho fakt, že vo volebnom roku minuli viac peňazí, môže byť úplná náhoda. „Je úplne logické, že v obci tri roky šetríme a štvrtý investujeme, aby sme zveľadili obec,“ konštatoval.

Peňazí bude viac, míňať však majú rovnako

Faktom však je, že obce vo všeobecnosti majú v tomto roku míňať viac, ako pôvodne očakávala vláda. Namiesto pôvodne očakávaných 3,56 miliardy majú minúť podľa posledných očakávaní niečo vyše 3,7 miliardy eur.

Preto minister financií Peter Kažimír označil obce za jedno z rizík tohtoročného rozpočtu. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby si pre budúci rok naplánoval ich výrazne lepšie hospodárenie. Očakáva napríklad, že na investície minú o 150 miliónov menej ako tento rok.

Na druhej strane im však plánuje dať viac na podielových daniach. Goliáš upozorňuje, že vláda zároveň plánuje obciam zvýšiť aj prebytky. „To znamená, že štát nechce, aby obce míňali viac, a aby štát dokázal udržať celkový deficit verejných financií,“ povedal Goliáš. Za rizikové však považuje to, že vláda nemá na obce páky, ktorými by zabezpečila udržanie súčasných výdavkov.

Východisko vidí v tom, aby obce využívali vo svojich príjmoch vo väčšej miere dane z nehnuteľností, ktoré majú priamo pod svojou kontrolou. Na porovnanie, u nás sa vyberá na daniach z podnikania nehnuteľností o tretinu menej ako v Poľsku.

01 - Modified: 2006-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Luxembursko a školy
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 04 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit 05 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:17