StoryEditor

Rumunsko má plán. Euro prijme v roku 2019

19.03.2014, 23:00
Autor:
slsl

O vstup do eurozóny má záujem ďalšia krajina – Rumunsko. Jeho lídri majú ambiciózny cieľ. Eurom by sa v tejto krajine podľa ich predstáv malo začať platiť už o päť rokov. „V prvej polovici roka 2019 bude Rumunsko predsedať Európskej únii. Myslím si, že vstup do eurozóny by bol z tohto pohľadu symbolický,“ vyhlásil rumunský premiér Victor Ponta.

Krajina podľa neho dodržiava všetky potrebné kritériá – mieru inflácie a úrokových sadzieb, stabilitu menového kurzu, veľkosť rozpočtového deficitu aj vládny dlh. „Takže do eurozóny by sme mohli vstúpiť pokojne už zajtra,“ povedal Ponta.

V skutočnosti by prechod na euro okamžite možný nebol. Kurz rumunského leua oproti euru je síce bez výkyvov, pred prijatím európskej

meny však treba stráviť oficiálne dva roky v európskom mechanizme výmenných kurzov. V tom čase sa mena nesmie znehodnotiť a odchýliť od kurzu eura o viac než 15 percent. V prípade ostatných ukazovateľov mal však premiér podľa januárových hodnôt pravdu. Vládny dlh sa tento rok bude podľa odhadov pohybovať na úrovni 39,3 percenta HDP. Hranica je pritom až 60 percent HDP.

Deficit vládneho rozpočtu by mal v tomto roku dosiahnuť 2,2 percenta HDP. Na budúci rok Pontova vláda počíta so schodkom 1,4 percenta. Podľa maastrichtských kritérií nesmie pritom deficit prekročiť tri percentá HDP. Miera inflácie Rumunska predstavovala v januári 1,06 percenta, čím Bukurešť splnila aj túto podmienku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 21:23