StoryEditor

Tlačovka po rusky? Otázky pošlite vopred

23.04.2015, 00:00
Slovenskí novinári zažili na ruskej ambasáde nezvyčajnú konferenciu. Veľvyslanectvo sľubuje, že nabudúce dostanú priestor všetci.

„Odpovieme len tým, ktorí poslali otázky vopred.“ Takto rázne si ruské veľvyslanectvo v Bratislave nadiktovalo podmienky tlačovej konferencie, ktoré v utorok zorganizovalo pre slovenských novinárov pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Viacerí novinári zostali takýmto prístupom zaskočení. Niektorí z nich sa totiž o tlačovke dozvedeli ráno, pár hodín pred jej konaním. Znenie otázky pritom bolo treba zaslať do soboty. Aj preto nakoniec zazneli len tri otázky. „Načo sme sem prišli, keď sa nemôžeme nič spýtať?“ sťažovali sa redaktori. Odpoveď bola stručná – pre krátkosť času sa musí konferencia skončiť.

Odpoveď čítaná z papiera

Tesne pred pätnástou hodinou vstupujeme do priestorov ruského veľvyslanectva na bratislavských Palisádach. Novinári aj zástupcovia ambasády sa usadia. Tlačový atašé veľvyslanectva Alexej Kulagin všetkých pozdravil a začal s vyše 20-minútovým prejavom. Nasledovali otázky a odpovede, ktoré zabrali sotva päť minút. Atašé priamo po mene vyzýval novinárov, ktorí sa vopred zaregistrovali a svoje otázky zaslali. Odpovede boli starostlivo pripravené a Kulagin ich prečítal z papiera.

„Aké prostriedky používa ruská ambasáda, aby priblížila dianie v Rusku Slovákom?“ znela otázka HN. A odpoveď?„Komunikujeme prostredníctvom webovej stránky veľvyslanectva a sociálnej siete Facebook, na ktorej informujeme o pripravovaných akciách v slovenskom jazyku.“

Experti považujú takúto formu tlačovky za neštandardnú. „Je to nezvyčajné, prax je skôr opačná. Pripomína to situácie, keď premiér neodpovedá na otázky konkrétneho média alebo keď niekto po vyhlásení nečaká na otázky a hneď odíde,“ tvrdí mediálny analytik strategie. sk Ivan Krasko.

S Lavrovom bez problémov

S podobným prístupom sa priamo v Rusku nestretol ani Miroslav Karas, spravodajca Českej televízie v Moskve. „Ak by sa to stalo mne, považoval by som to za čudné a neštandardné. V Rusku, napríklad na tlačovke ministra zahraničia Sergeja Lavrova, má možnosť pýtať sa každý. Nikdy nežiadajú otázky vopred,“ hovorí o svojich skúsenostiach Karas.

Otázky vopred nebolo potrebné posielať, ani keď mal Sergej Lavrov tlačovú konferenciu na slovenskom ministerstve zahraničia počas nedávnej návštevy Bratislavy.

Ruská ambasáda sa bráni, že pre krátkosť času nebolo možné diskusiu naťahovať. „Konferenciu sme naplánovali na pol hodiny, podľa našich pracovných možností. Nešlo o žiadne úmyselné skracovanie,“ uviedol včera pre HN Kulagin. Dodal, že ďalšie tlačové konferencie budú nasledovať. Veľvyslanectvo sa podľa neho bude snažiť, aby všetci dostali priestor.

01 - Modified: 2007-05-16 13:40:12 - Feat.: 0 - Title: EK odporučila vstup Malty a Cypru do eurozóny v roku 2008
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 04 - Modified: 2024-04-01 22:00:00 - Feat.: - Title: NETCON konferencia láka na príbehy úspešných podnikateľov aj riadený networking 05 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:28