StoryEditor

Cez mobil nás sleduje Pinterest aj Candy Crush Saga

29.01.2014, 23:08
Cez smartfóny si denne kontrolujeme denný rozvrh, predpoveď počasia alebo hráme hry.

Počas toho nám však aplikácie ťahajú z telefónu e-mailové adresy, telefónne čísla a ďalšie citlivé súkromné údaje. Vyplýva to z dokumentov, ktoré odhalil Edward Snowden.

 

Kde ste a čo robíte?

Dokumenty získali americké a britské médiá. Miestne vlády podľa nich používali na sledovanie ľudí navonok neškodné aplikácie, ako napríklad populárnu sociálnu sieť Pinterest či kultovú „najsladšiu hru na Facebooku“ Candy Crush Saga. „Súkromie zomrelo spolu s nástupom digitálnej éry,“ hovorí pre agentúru Bloomberg bezpečnostný analytik Michael Sutton, šéf spoločnosti Zscaler. „Keď dáte niečo na internet, je to ako keby ste to napísali na bilbord na Times Square, kde ho vidia všetci,“ dodáva. Analýza, ktorú urobila spoločnosť Zscaler, ukázala, že 96 percent z 25 najpopulárnejších sociálnych aplikácií požaduje e-mailovú adresu a zoznam kontaktov,84 percent z nich zase vyžaduje hlásenie fyzickej polohy. A väčšina ľudí tieto požiadavky bez problémov akceptuje.

 

 

Diera v reklame

Zmyslom týchto technológií bolo pôvodne zbierať používateľské dáta kvôli reklame. No keďže tieto údaje sa po sieti presúšajú v nezašifrovanej podobe, bolo napríklad pre americkú NSA hračkou ich odchytiť. Samotné aplikácie si pritom dávajú veľký pozor, aby sa údaje ich používateľov nedostali do nepovolaných rúk a šifrujú ich. „My si dávame veľký pozor na to, aby údaje o používateľoch putovali k našim serverom zašifrované,“ povedala pre Bloomberg hovorkyňa Facebooku Jodi Seth.

Dieru však Zscaler našiel v inzertných kanáloch, ktoré často nemajú s výrobcom aplikácie nič spoločné. Okrem toho sa zistilo, že z 30-tisíc testovaných aplikácií až 38 percent dokáže lokalizovať polohu telefónu a jeho unikátny kód,15 percent aplikácií zase vie kradnúť telefónne čísla. Podľa Suttona je sledovanie jedným z dôvodov, prečo sú počítače na ústupe a dôraz sa kladie na smartfóny a tablety.

 

Najslabší článok? Ľudia

Podľa Michaela Suttona si za sledovanie môžu do istej miery sami používatelia. Napríklad aplikácia Angry Birds od firmy Rovio od vás chce vašu geografickú polohu a unikátny kód zariadenia. Väčšina ľudí však túto podmienku bez mihnutia oka odsúhlasí. Angry Birds je aplikácia, ktorá bola stiahnutá už miliardu ráz. A v Snowdenových dokumentoch figuruje ako sledovacia aplikácia.

01 - Modified: 2005-12-28 09:42:23 - Feat.: 0 - Title: Volbě Londýna nepředcházel omyl, tvrdí Nikolau
01 - Modified: 2024-07-23 12:20:34 - Feat.: - Title: Vo svete zavládol technologický chaos. Nenápadná IT aktualizácia spôsobila problémy aj nášmu operátorovi 02 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 03 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 04 - Modified: 2020-01-17 14:47:05 - Feat.: - Title: Alphabet rozšíril klub bilionárov z Wall Street 05 - Modified: 2018-07-18 13:39:39 - Feat.: - Title: Rekordná pokuta pre Google. Za zneužívanie postavenia zaplatí miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 20:45